Linde - Evaporate

Inlandse Maatjes

Garmarna, Gjallarhorn, Hedningarna, het zijn namen die alleen liefhebbers van Scandinavische nu-folk iets zeggen, maar het zou ons niets verwonderen mocht Linde daar een van zijn.

Linde Muylaert, zo heet Linde voluit, maar het is ook de naam van de band waarin ze zingt en zich laat begeleiden door gitarist Jeroen Huyzentruyt en percussionist Jef De Smet. Samen hebben ze een eerste single, Evaporate uit en daarop klinkt ze als een vrouwelijke sjamaan van een of andere heidense cultus.

Zelf verklaart ze dat ze zich heeft gelaafd aan Mongoolse folkmuziek. “Die oerklanken die ze met een stem creëren. Dat wou ik dan ook in dat nummer, want het gaat om pijn en iemand niet kunnen loslaten, …”

Spelen met keelklanken is een risicovolle onderneming, want de clichés liggen zo voor het rapen. Toch klinkt Linde op Evaporate oprecht en weet de band met spaarzame instrumentatie de juiste toon – en daardoor ook onze aandacht – te houden. Dit is geen "moeilijke" muziek, maar een universeel herkenbare uiting van scheidingspijn.

In 2017 werd Linde verkozen door Playright+ verkozen tot 'Muzikante Van Het Jaar'. Daarbovenop werd ze datzelfde jaar bekroond met de tweede plaats in de finale van Rockvonk in Het Depot, waar ze ook haar intrek nam als artist in residence.

Daar treedt ze nu uit: naakt, maar niet kwetsbaar, zoals ze ook door Carmen De Vos werd geportretteerd voor de hoes. Een album is onderweg en wij zijn alvast erg benieuwd.9 juni 2019
Marc Alenus