Licht over Les Nuits (deel 1/2)

Voorbeschouwing

Het is weer zover. Het leukste, Brusselse stadsfestival gaat weer van start, klaar om u kennis te laten maken met wat er hot is in de muziekwereld. En omdat wij u niet willen laten staan schilderen als uw buurman vraagt naar wie uw voorkeur uitgaat op Les Nuits, hebben wij alvast enkele krenten uit de pap gevist. Hou ook deel twee van deze voorbeschouwing met GRATIS TICKETS in het oog.

Wie: JESCA HOOP

Wanneer: 12 mei 2017

Wat: Een hoop talent eindelijk op de goede weg

Waarom: Jesca Hoop koos voor eenvoud op haar laatste plaat ‘Memories Are Now’ en dat bleek de juiste zet. De plaat betekende haar glorieuze terugkeer na een pauze van vijf jaar die enkel gevuld werden met het recycleren van oud materiaal. Wie op tijd naar de Rotonde in de Botanique afzakt om haar met wuivende palmen en vreugdekreten te verwelkomen, krijgt er trouwens ook nog The Big Moon bij: vier Britse dames met frisse oksels, zwoele oogopslag en dito rockliedjes.

Wie: KELLY LEE OWENS

Wanneer: 13 mei 2017

Wat: Elektronicatovenares

Waarom: Kelly Lee Owens werkte in het verleden samen met Jenny Hval en nam rustig de tijd om haar talent te laten rijpen. Eenmaal plukrijp, verzamelde ze tien vruchten op haar onlangs verschenen debuutplaat en uit die schaal zal ze delen tijdens Les Nuits. Wie van deze vruchten proeft, zal net als wij genieten van een zalige roes en regelmatig ongecontroleerd de dansbenen uitslaan. U bent nu een gewaarschuwd man. Op deze manier zal de Grand Salon de Concert snel vollopen. U telt nu immers dubbel.

Wie: THE COMET IS COMING

Wanneer: 13 mei 2017

Wat: Een van de meest vernieuwende jazzbands uit de Britse jazzscene.

Waarom: The Comet Is Coming! Alleen al daarom! De groep brengt op 5 mei een nieuwe ep uit, 'Death To The Planet'. We hoorden na het heerlijke en weergaloze 'Channel The Spirits' al Start Running en Final Eclipse, tracks waar we helemaal weg van zijn. Zoals de heren het zelf formuleren: "The Comet Is Coming, signaling an end to life as we know it, heralding the dawn of a new age. In the inevitable physical destruction of the planet, a space is created where all notions of political, social and economic hierarchy will be at once obliterated and transcended." Deze bende ongeregeld gaat ongetwijfeld voor een hoogtepunt vol apocalyptische spacefunk zorgen.

Wie: SLEAFORD MODS

Wanneer: 16 mei 2017

Wat: Fuck you very much uit Sleaford.

Waarom: The Mods are back in town en dat moet je gezien hebben. Ordeloos kabaal uit een drumcomputer en een frontman die blaft en dreigt met alle rondvliegende fluimen die daarbij horen. Er is al veel neergeschreven over de live act van Sleaford Mods, en wie het leest denkt vast: saaie bedoening, een roerloze man op de achtergrond met pet en bierblik en een andere vooraan met Tourette Syndroom, die zijn gal letterlijk uitspuwt. Maar je moet het gezien hebben om te geloven dat zoiets simpels en ordinairs zo meeslepend en spannend kan zijn. Dit is (opnieuw) jullie kans!

Wie: ESMERINE

Waar/Wanneer: 16 mei 2017

Wat: Kamerorkest voor de eenentwintigste eeuw, onder leiding van Beckie Foon (ex-Silver Mt. Zion) en Bruce Cawdron (ex-Godspeed You ! Black Emperor)

Waarom: De concurrentie tijdens Les Nuits Botanique is op woensdag 16 mei bikkelhard. Diezelfde avond moet je kiezen tussen onder andere Sleaford Mods (Chapiteau), Asgeir (Koninklijk Circus) en Chantal Acda (Orangerie). Maar het meest intieme plekje van de Botanique is die avond ongetwijfeld le Grand Salon, waar je je kan laven aan het Canadese Esmerine. Met een centrale plaats voor de marimba en de cello balanceert hun muziek tussen weemoedig en hartverwarmend. Tijdens Les Nuits stellen ze eindelijk het anderhalf jaar geleden verschenen album 'Lost Voices' voor in België. Wie écht niet kan kiezen, kan voor Esmerine ook op 13 mei terecht in de 4AD (met Köhn!), als je die dag tenminste niet naar Amenra (Vooruit) of Wire (AB) wil...

Marc Alenus, Philippe De Cleen, Christophe Demunter, Joris Roobroeck

10 mei 2017
Patrick Van Gestel