Less-Is-More livesessie met Spoor 8

Achtergrond

Spoor 8 is een initiatief van de broers Tom en Jan Myny waarbij Belgische bands uitgedaagd worden om, op een niet-alledaagse locatie en met gebruik van slechts acht sporen, een less-is-more-live-sessie op te nemen. Ze doen dit in navolging van de ‘2 Meter Sessies’ waar beiden grote fan van zijn. Ook vergelijkingen met het Franse ‘Les Concerts A Emporter’ kan gemaakt worden.

Less-Is-More livesessie met Spoor 8



“Mijn broer en ik namen dat programma van Jan Douwe Kroeske destijds altijd op”, vertelt cameraman Tom Myny, “Die videocassettes hebben we nog altijd. Dat in combinatie met onze voorliefde voor ‘The White Album’ van The Beatles, dat op acht sporen werd ingeblikt, leverde het format van Spoor 8 op.”

Door de groepen te vragen om zich aan te passen aan die acht sporen willen de mensen achter Spoor 8 de bands uitdagen hun muziek op een andere manier te presenteren. “What you see is what you get. De minimalistische opnametechnieken van weleer gebruiken we om iets hedendaags af te leveren. Spoor 8 wil audiovisuele kwaliteit brengen en een eigen identiteit en entiteit creëren”, aldus soundman Jan Myny.

In de zoektocht naar ander beeld en geluid kiest Spoor 8 bewust voor uiteenlopende locaties die het unieke verhaal van elke band versterken. Zo passen de rust en warmte van Museum M in Leuven bij de breekbare muziek van Float Fall en komt Oscar & The Wolfs breekbare muziek goed tot zijn recht in de Serres van de Verbeke Foundation.

Voor de interviews doet Spoor 8 een beroep op Bram Moony van het muziekblad RifRaf. “We willen zo puur mogelijk omgaan met de bands”, legt Bram uit, “Het verhaal moet echt zijn.”

Dit weekend raakte ook bekend dat Spoor 8 vanaf 13 mei zeven maandagen op het derde VRT-net OP12 te zien zal zijn. Voorlopig zijn volgende sessies gepland: The Van Jets, Steak Number Eight, Kapitein Korsakov, Echo Beatty, Dans Dans, Oscar & The Wolf en Ian Clement.

www.spoor8.com

9 mei 2013
Patrick Blomme