Less AUTRE - Mon Jardin

Less AUTRE - Mon Jardin

De Tuin van Eden ligt in Aarschot.

We weten het allemaal: sinds Eva verleid werd door de slang en Adam en Eva zich zijn beginnen schamen voor hun naaktheid, is het allemaal om zeep. Zoonlief Kaïn sloeg zijn broer Abel dood en ook al herhaalde de geschiedenis zich keer op keer, tot op vandaag de dag hebben we nog niets bijgeleerd. We worden tegen elkaar opgezet via social media, helpen de planeet om zeep en slagen er niet in het tij te keren.

Tot... vijf gasten uit Aarschot in 2019 een rockband begonnen. En die rockband, Less AUTRE, heeft nu een eigen Tuin van Eden aangelegd, een veilige haven waar iedereen zichzelf kan zijn, een plek zonder alcohol en drugs, zonder pesten en pesticides. Ze noemen het zelf Mon Jardin en nodigen iedereen uit om erin te komen dansen.

En daar valt niet aan te ontkomen. Het nummer gaat van start met een knal, grijpt je bij de lurven en schudt alle negativiteit van je af. Saxofonist Swie Grandjean leidt de troepen, zanger Peter Fias gaat schreeuwend de demonen te lijf en de drums en bas stuwen je verder richting climax. Die vind je in de bridge, waar de synths en de sax rond elkaar draaien als derwisjen. 

Met de singles Dualité en Wawa telden we al af richting debuut-ep, maar met deze knalschijf erbij, wordt het nu al één van de debuutplaten van het jaar. Less AUTRE klinkt Belgisch met die sax en de zang in het Frans, maar tegelijk internationaal en helemaal klaar om in de voetsporen van pakweg Morphine te treden.

En alsof de song zelf nog niet onweerstaanbaar genoeg is, maakte de band er ook nog een dot van een videoclip bij. Gefilmd aan de oevers van de Demer in Aarschot, kreeg de clip een retrofeel door drummer Mattia Swinnen die bijdraagt tot de jaren-tachtig-sfeer. Iedereen, van kind tot oma, kwam meedansen. De wereld lijkt zowaar plots echt een beetje mooier.

13 februari 2023
Marc Alenus