Less Autre - Ma Fête

Less Autre - Ma Fête

En of deze jongens een feestje kunnen bouwen!

Mattia Swinnen van Less Autre verklapte het zelf al in zijn jaaroverzicht: de band wil eind dit jaar een nieuwe plaat uitbrengen. Daaruit is er, aan de vooravond van een hele reeks optredens, al een eerste single: Ma Fête. Die ontlokte Wilfried Brits (ooit manager van Vaya Con Dios, Lou Deprijck, Camden, Blue Blot, Admiral Freebee) spontaan de kreet: "Wat een sterk nummer! Da’s een kruising van Arno en Plastic Bertrand!"

En ja, we kunnen Brits enkel maar bijtreden: dit is een nummer dat enkel in België zou kunnen gemaakt worden. In het Frans, maar met een flair en attitude die ze in Frankrijk zelf verloren zijn sinds ze in 1961 péage begonnen heffen op de snelwegen. Gainsbourg hield nog dertig jaar de schijn op, maar sinds hij er niet meer is, keken onze zuiderburen vooral naar onze Arno.

Die is er inmiddels helaas ook niet meer, maar hij mag gerust zijn: zijn geest leeft verder en meer dan dat. Ma Fête mag dan wel swingen als de spreekwoordeljke tiet, het heeft ook een boodschap. De band zelf verklaart: "Ma Fête is meer dan gewoon een lied, het is een anthem over authenticiteit en inclusie, waarbij elke noot een ode is aan het zijn van wie je echt bent. Tegelijkertijd is het een stil protest tegen de groter wordende onverdraagzaamheid en verzuring in de samenleving, waarbij de buur bij wijze van spreken niet kan wachten tot 22u om de politie te bellen wegens geluidsoverlast."

Dat de jongens uit Aarschot kunnen feesten, kan je ontdekken in de clip en op YouTube vind je ook de tekst.

Op 4 mei onthult de band op een geheime locatie een deel van het aankomende album voor een select publiek, maar op 11 mei kan iedereen hen zien en horen op Rock Affligem. Meer data vind je hier.

3 mei 2024
Marc Alenus