Les Nuits 2016: Weirdos

Achtergrond

Rare figuren, maffe combinaties, je ziet het allemaal op Les Nuits. Elk jaar weer. En dus ook dit jaar zijn er weer meer dan voldoende weirdos te vinden in de Botanique.

Een goede zes jaar geleden ambieerde Wu Lyf om iedereen van zijn sokkel te blazen met het debuutalbum ‘Go Tell Fire To The Mountain’ om daarna de wereld te veroveren en groter te worden dan The Beatles. Met groteske manifesten, schreeuwerig en broeierig nerveuze gitaarriedels zou de hele wereld aan de voeten van frontman Ellery Roberts moeten liggen. Jammer maar helaas. Veel verder dan een kleine storm in het undergroundglaasje water kwam de band uit Manchester niet. De handdoek werd in de ring gegooid en er volgde een lange stilte. En nu is er dus LUH, het prille project van diezelfde Roberts die tijdens Les Nuits het debuut ‘Spiritual Songs For Lovers To Sing’ voorstelt. Het plaatje werd geproduceerd door The Haxan Cloak, iets wat meteen onze bijzondere interesse opwekt.

Chaos. Onstuimige chaos, eigenlijk. Salut C’est Cool zorgde vorig jaar voor één van de wildste feestjes in de Botanique. En wij keken verstijfd rond naar alle foute trainingsjassen en kaalgeschoren hoofden rond ons. Deze vier Franse kunststudenten maken minimalistische gabbermuziek met een twist en zijn waanzinnig populair in het thuisland. Er worden volop extra manschappen bij de security van Botanique gevraagd om deze avond enigszins onder controle te houden, maar of dat genoeg zal zijn om iedereen in te tomen betwijfelen we ten zeerste. Boum boum dans les oreilles!

Titaan in het garagerock-landschap en vruchtbaarder dan een bronstig konijn. Elk jaar krijgen we van mister Ty Segall minstens twee albums in de schoot geworpen en elk jaar kunnen we niet anders dan daar blij om zijn. Het meest recente, Emotional Mugger, kwam als een smerige, gebalde vuist in de kloten. Zijn band voor deze tour heet The Muggers en met schoon volk als Mikal Cronin (solo, Ty Segall Band), Kyle Thomas (King Tuff), Emmett Kelly (The Cario Gang), Cory Hanson en Evan Burrows (Wand) zou het best eens kunnen dat het gaat knallen in de Botanique.

Ze werkten al samen met Jerusalem In My Heart. En wie de desbetreffende plaat heeft gehoord, weet precies wat wij bedoelen. Maar ook in hun eentje is dit Canadese kwartet niet je doorsnee band. SUUNS heeft namelijk een voorkeur voor donkere beats, maar die verwerken ze in rocksongs, waardoor je een vreemd allegaartje krijgt. Eentje dat je nu eens gek maakt en dan weer doet dansen. En dat doen ze al drie platen lang. We zagen hen al twee keer aan het werk en we zijn ervan overtuigd ook nu weer plat te moeten gaan. Wat wil je dan in godsnaam nog meer?

Royal Headache heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. Het viertal uit Sydney verdween uit het daglicht in 2013, waarbij ze prompt aanbiedingen van allerlei platenmaatschappijen naast zich neerlegden. In de schaduw van dit alles kreeg het debuutalbum een cult status in rockkringen en smeekte hun publiek logischerwijs om meer. Dat kregen ze vorig jaar met ‘High’, een smerige garagerockplaat, die je op volle snelheid omver reed en zich snel terug uit de voeten maakte. Royal Headache mixt garage met punk, maar hun fanatieke zanger Shogun strooit daar het soort catchy soulstem over, die je zelden hoort. De rock-’n-rollband die deze wereld nodig heeft en het zou stom zijn als je hun doortocht in België zou missen.

Bij daMusic lees je ook gedurende de hele periode van Les Nuits Botanique concertverslagen en krijg je uitgebreide fotoreportages. Bovendien mogen wij een pak tickets weggeven. In de grote ton zitten duotickets voor - haal even adem – Field Music (13/15), Ry X en Warhaus (18/05), Porches en Frankie Cosmos (18/05), Steve Gunn (19/05) en SUUNS (22/05), maar ook voor Julien Baker (22/05), Royal Headache (29/05), Eleanor Friedberger en Plants And Animals (01/06), Arthur Beatrice (03/06) en tenslotte Julia Holter (07/06).

Wil je voor één van deze concerten tickets winnen? Stuur dan een mailtje met als onderwerp ‘Les Nuits 2016 met de datum van het concert naar keuze’ naar win@damusic.be. Bijvoorbeeld ‘Les Nuits 2016, 19/05’ als je naar Steve Gunn wenst te gaan.

De winnaars worden verwittigd met een antwoordberichtje.

Joris Roobroeck, Kasper Cornelus, Patrick Van Gestel, Kevin Vergauwen

10 mei 2016