Les Nuits 2016: (W)restjes

Achtergrond

Na Women, Walen en Weirdos blijven er enkel nog de restjes over, maar omdat Ordnung nu eenmaal muss sein, hebben wij daar uiteraard (W)restjes van gemaakt. En ook dat kan verdomd lekker zijn.

Na ‘Way Out Weather’ (2014) keken we al uit naar nieuw materiaal van de Amerikaanse gitarist Steve Gunn (die in het verleden nog meespeelde in The Violators, de backingband van Kurt Vile). Na een hoop samenwerkingen is er begin juni een nieuw soloalbum ‘Eyes On The Lines’. En Gunn zal dit materiaal ongetwijfeld uitgebreid voorstellen in de Botanique. Hij is immers niet alleen een inventieve gitarist, maar ook een uitstekend singer-songwriter. Een concert dat dus absoluut niet te missen is voor de liefhebbers van het betere gitaarwerk.

Met ‘Atomic’ leverde Mogwai hun meest elektronische plaat tot nu toe af. En dat is opnieuw een pareltje. Het album doet tegelijk ook dienst als soundtrack bij de gelijknamige documentaire over de opkomst en de effecten van kernenergie. Het concert in het Koninklijk Circus is dan ook aangekondigd als een “cine-concert”. ‘Atomic’ zit vol subtiele spanning en steunt veel minder op de oorverdovende wall of sound, waarvoor de Schotse postrockers bekend staan. Benieuwd hoe dat live gebracht gaat worden.

We vreesden ooit dat Field Music het bankroet nabij was: slechts een vijftigtal mensen stonden verloren in de Antwerpse Petrol, toen de Brewis-broers daar speelden in 2010. En twee jaar later – in Gent – was de vooruitgang niet dat je zegt ‘groot’. Roadiejobs en platenverkoop? De Brewissen bespaarden dan maar op personeel en deden het zelf. Nochtans, bij daMusic rekenen we Field Music tot de popgenieën van vandaag – step aside, Kanye. Op ‘Measure’ (2010) en ‘Plumb’ (2012) steken ze de B-kant van ‘Abbey Road’(één songsuite) naar de kroon. Al tonen Brewis en Brewis keer op keer dat de platencollectie ruimer is dan The Beatles. Ze schrijven verraderlijke songs die langzaam binnensijpelen en schuiven drums en leadzangpartijen naar elkaar door – compleet effortlessly. Hun Disappointed trok vorige maand zelfs de aandacht van Jools Holland (zie hieronder), en de band werkte de tv-job koelbloedig af. Geef ons dus één reden om er niet bij te zijn in de Botanique. Onbegonnen werk.

Kaytranada, wortels in Haïti maar woonachtig in Canada, is één van de millennium-r&b-dj’s, die het meest is ontploft de afgelopen jaren. Terecht, want zijn mix van hiphop, r&b en funky baslijnen zijn onweerstaanbaar en de stap naar dansbare clubmuziek is nooit veraf. Kaytranada is er wonderwel in geslaagd zijn eigen herkenbaar geluid te ontwikkelen in een genre waar alles op elkaar lijkt. Het maakt van hem één van de belangrijkste producers van deze tijd. Hebt u geen ticket kunnen bemachtigen voor dit toptalent? Vreest niet, de man is verslaafd aan touren en komt deze zomer nog eens langs op Pukkelpop.

Ry X weet onze aandacht nu al heel lang vast te houden. In 2013 al bracht Ry Cuming een ep’tje uit (‘Berlin’), een jaar later volgde een singeltje (Sweat) en nog een jaar later bracht hij een plaat uit in samenwerking met de Duitse dj Frank Wiedemann onder de naam Howling. Het is dus niet dat Ry Cuming heeft stilgezeten, maar ondertussen is het dus nog altijd wachten op die debuutplaat. Als voorproevertje werd Only al vrijgegegeven en aan dat nummer zijn wij nu al lichtelijk verslaafd.

Bij daMusic lees je ook gedurende de hele periode van Les Nuits Botanique concertverslagen en krijg je uitgebreide fotoreportages. Bovendien mogen wij een pak tickets weggeven. In de grote ton zitten duotickets voor - haal even adem – Field Music (13/15), Ry X en Warhaus (18/05), Porches en Frankie Cosmos (18/05), Steve Gunn (19/05) en SUUNS (22/05), maar ook voor Julien Baker (22/05), Royal Headache (29/05), Eleanor Friedberger en Plants And Animals (01/06), Arthur Beatrice (03/06) en tenslotte Julia Holter (07/06).

Wil je voor één van deze concerten tickets winnen? Stuur dan een mailtje met als onderwerp ‘Les Nuits 2016 met de datum van het concert naar keuze’ naar win@damusic.be. Bijvoorbeeld ‘Les Nuits 2016, 19/05’ als je naar Steve Gunn wenst te gaan.

De winnaars worden verwittigd met een antwoordberichtje.

Joris Roobroeck, Robbe Van Petegem, Fabian Desmicht, Geert Verheyen

12 mei 2016