Les Nuits 2015 - Concertgids special (3)

Achtergrond

En het blijft maar komen, al dat moois daar op Les Nuits. Ook voor de laatste paar nachten hebben wij er enkele pareltjes uitgepikt.

Wie: LAPSLEY

Wanneer: Vrijdag 15 mei – Botanique

Wat: Prachtige versmelting tussen pop en elektronica, geserveerd door een jonge, blonde godin.

Waarom: Holly Lapsley Fletcher is slechts achttien jaar oud, maar waanzinnig getalenteerd. Deze Britse muziekbelofte verwierf al een plaats op de shortlist van de prestigieuze BBC Sound Of 2015. Al bij al mogen we ons gelukkig prijzen dat het Years & Years was die met de eer ging lopen, want Låpsley is nu eenmaal het soort artiest, dat je niet graag deelt. De toekomst ziet er weliswaar rooskleurig uit. Haar passage in de Botanique is dus een uitgelezen kans om dit jonge talent nog eens in intieme sfeer te aanschouwen alvorens ze wordt losgelaten op het hongerige festivalpubliek.

Wie: MEW

Wanneer: 15 mei 2015 - Botanique

Wat: Deense engelen die je naar dromenland voeren, maar je op tijd en stond flink wakker schudden met mokerslagen van gitaarriffs

Waarom: Maken er doorgaans een hele visuele belevenis van, met geweldige visuals die naadloos aansluiten op de dromerige melodieën. Ze komen hun nieuwste plaat '+ -' voorstellen, die opnieuw grossiert in dromerige bombast en doeltreffende intimiteit. Ideale setting voor een zonnige avond in mei in de Brusselse Kruidtuin.

Wie: SOAK + EAVES

Wanneer: 16 mei 2015 - Botanique

Wat: Youngsters met een oude ziel

Waarom: Soak haalde de longlist van de BBC Sound op 2015 en werd door Duyster al eens naar Trix gehaald. Als twee bijbels van de muzikale smaak een artieste aanprijzen, kan je je maar beter bekeren, niet?

Ook rond Eaves hangt terecht een buzz. Hem een folkartiest of singer-songwriter noemen, is hem oneer aandoen. Wat hij laat horen op zijn eerste album ‘What Green Feels Like’ getuigt van lef, van een oude ziel in een jong lijf. Gerijpt in de schaduw van Nick Mulvey is hij klaar om op eigen houtje zieltjes te winnen.

Wie: STEVE GUNN / KEVIN MORBY

Wanneer: 17 mei 2015 – Botanique

Wat: Zaadjes geplant in vruchtbare grond groeien uit tot prachtige bomen

Waarom: Wat beide heren gemeen hebben is ongetwijfeld dat ze gerijpt zijn bij of met andere muzikanten. Steve Gunn bij Kurt Vile, Kevin Morby onder meer bij Woods en in zijn eigen groep The Babies. Maar inmiddels mogen de steunpalen van deze jonge bomen verwijderd worden. Beiden hebben al ruimschoots bewezen op eigen benen te kunnen staan. Steve Gunn met zijn weergaloos album ‘Way Out Weather’ en Kevin Morby met bejubelde platen ‘Harlem River’ en ‘Still Life’. Tijd om hen dus ook op een podium te laten openbloeien.

Wie: HOT CHIP

Wanneer: 17 mei 2015 / Botanique

Wat: 's Werelds coolste nerds

Waarom: Reken er maar op dat er gedanst zal worden! Hot Chip staat garant voor een avondje hoekige, tegendraadse elektropop, die het kwik moeiteloos enkele graden naar boven stuwt. Ze zien eruit als een stel overjaarse pubers, die net terugkomen van de wiskunde-olympiade, maar dan waarschijnlijk met iets meer groupies.

Wie: PATRICK WATSON + VILLAGERS

Wanneer: 17 mei 2015 / Koninklijk Circus

Wat: Ongemakkelijk maar heerlijk

Waarom: Een nieuwe plaat van Patrick Watson is altijd weer een belevenis, want dit Canadese viertal stelt de juiste vragen en plaatst daar de passende, delicate en toch krachtige muziek onder.

Villagers doet hetzelfde, maar op hun nieuwe plaat wel op minimale wijze. Ze leverden met ‘Darling Arithmetic’ een van de albums van het voorjaar af en Conor O’Brien zorgt er telkens weer voor dat je je heerlijk ongemakkelijk gaat voelen bij zoveel eerlijkheid en herkenbaarheid.

Jorik Antonissen, Filip Van der Elst, Marc Alenus, Patrick Van Gestel

10 mei 2015