Les Nuits 2015 - Concertgids special (2)

Achtergrond

De amuses hebben we gehad. Tijd voor de hoofdschotel. En die mag er zijn. 

Wie: BENJAMIN CLEMENTINE

Wanneer: zaterdag 9 mei

Wat: Dankzij deze jonge Brit denken we niet meer nostalgisch terug aan het tijdperk van Nina Simone en Ray Charles. Anno 2015 zijn blues en soul nog steeds actueel.

Waarom: Sommige mensen zijn geboren voor de spotlights. Ook Clementine mag je daarbij rekenen. Met een sprekend gezicht, verfrissend pianospel, een warme stem en een ongelofelijke podiumprésence heeft hij echt alles om bij de groten dezer aarde te horen. Feit dat hij nu nog te zien is in een kleine setting als de Botanique is in de toekomst ondenkbaar. Logisch dus dat het concert al lang is uitverkocht.

Wie: JACCO GARDNER + ALAMO RACE TRACK

Wanneer: 10 mei 2015

Wat: De krenten uit de Nederlandse pop

Waarom: Vanuit ons standpunt lijkt het wel alsof de Belgische bands de beste ter wereld zijn en met dEUS, Balthazar, Stromae en nog enkele anderen hebben we inderdaad een pak bands die internationaal hun mannetje kunnen staan. Maar in Nederland heb je er ook een aantal. En als twee daarvan op dezelfde affiche staan, halen wij ons oranje shirt vanonder de stapel. Jacco Gardner weet als geen ander een grimmige sprookjeswereld op te roepen. Alamo Race Track klinkt veel organischer, maar sloeg met hun vierde plaat ‘Hawks’ ook een donker paadje in dat leidt naar de spannendste plekjes in het bos.

Wie: TOBIAS JESSO JR.

Wanneer: woensdag 13 mei

Wat: Een jonge getalenteerde singer-songwriter die zijn hart blootlegt.

Waarom: Er zijn er zoveel van tegenwoordig, van die singer-songwriters. Maar laat ons duidelijk stellen: Tobias Jesso Jr. is meer waard dan James Bay, George Ezra en Ed Sheeran samen. Tobias Jesso Jr. doet op zijn solodebuut ‘Goon’ denken aan helden van weleer als John Lennon, Harry Nilsson, Herb Alpert en Tim Hardin. Dat de jongeling ook een sessie mocht spelen bij Duyster zegt misschien genoeg over in welk hokje je hem vooral niet mag stoppen.

Wie: BALTHAZAR

Waar/Wanneer: Koninklijk Circus / Donderdag 14 mei

Wat: De kroonprinsen van de Belgische rock geven de derde en alweer fantastische plaat ‘Thin Walls’ het inlandse livedebuut.

Waarom: Balthazar slaagt er al drie platen na elkaar in om steeds beter en straffer uit de hoek te komen. Na ‘Rats’ waren we ervan overtuigd dat ze op hun best waren, maar met hun nieuwste worp ‘Thin Walls’ bewezen ze dat dat slechts een tussenstap was naar nog beter. Live wisten ze in het verleden meer dan te overtuigen met intense en eerlijke concerten wat hen een succesvolle Europese tournee, uitverkochte AB’s en een MIA voor beste liveact opleverde. Op Les Nuits Botanique brengen ze ‘Thin Walls’ in België voor het eerste live. De zenuwen zullen gespannen en de verwachtingen hoog zijn.

Intussen zijn er nog steeds T-shirts van Les Nuits te winnen. U dient ze wel af te halen aan de onthaalbalie van de Botanique. Het enige wat wij van u nodig hebben is uw maat (S/M/L/XL) en het antwoord op de vraag hoe lang de trailer duurt die op de website van Les Nuits prijkt. Stuur je antwoord naar win@damusic.be met als onderwerp “Nuits” en begin al maar je buikomtrek te meten.

Hou ook onze Facebookpagina en Twitterpagina in het oog, de komende dagen worden daar ook vrijkaarten aan de man / vrouw gebracht.

Sharon Buffel, Marc Alenus, Geert Verheyen, Patrick Blomme

5 mei 2015