Les Nuits 2014 - A tip from the hip: Johannes Verschaeve (The Van Jets)

Achtergrond

Hoewel Johannes Verschaeve vooral wil ‘rondhangen’ en zich wil laten verrassen, heeft hij toch een heel lijstje met aanraders samengesteld, netjes en chronologisch gerangschikt en met een ijzersterke motivering die we u niet wilden onthouden.

Les Nuits 2014 - A tip from the hip: Johannes Verschaeve (The Van Jets)



Johannes Verschaeve: “In de eerste plaats wil ik op Les Nuits inderdaad gewoon rondhangen en bands checken die ik niet ken. Maar hier zijn alvast een paar van mijn persoonlijke aanraders.”

16 mei - Tune Yards
“Net ontdekt, maar benieuwd naar alles wat ze doet. Gekke mix van avantgarde, absurdisme, hiphopspelletjes, performance, ... Enfin, er wordt veel gespeeld. Dat is voor mij het toppunt. Blanke stem met vette, Afrikaans aandoende, rauwe stem . Love it or hate it. I think I love it.”

17 mei - Jagwar Ma
“Psychedelisch, maar niet in het wilde weg. Elke song draait rond enkele thema's die heel de tijd afgewisseld worden. Klinkt soms een beetje als de indieversie van Animal Collective. Benieuwd wat dat live geeft.”

18 mei - Mac DeMarco
“Ontdekt via onze bassist. Onmiddelijk fan van zijn unieke gitaarsound en de ongedwongen, take-it-easy manier van zingen. Een slaapkamercomponist, die zelf alles speelt en opneemt. Hij kan je soms echt meeslepen in zijn eigen idiosyncratische wereld met vlagen cynisme en humor. Heeft nieuwe plaat (‘Salad Days’). Dus benieuwd!”

20 mei - Soldier’s Heart
“Wat me onmiddellijk opviel is de mooie stem en het eigen accent van zangeres Sylvie Kreusch. Er zit een sierlijkheid in, een sensualteit. Ik wil die alleen al daarom live zien en verliefd worden. De muziek is heel gestileerd, elektronisch met oosterse en Afrikaanse invloeden, zonder dat het er te veel op ligt. Straf.”

24 mei - Son Lux
“Op plaat is Son Lux te beschrijven als kunstig gepuzzel met ingeleefde doch gestileerde zang. Ergens tussen Sigur Ros, Sufjan Stevens en hiphop. Live is het echt straf. Met een fantastische drummer, die strak maar hakkelend speelt en een gitarist, die buitenaardse klanken produceert. En Son Lux zelf natuurlijk.”

24 mei - Mons  - Robbing Millions
“Technisch hoogstaand en toch heel veel buikgevoel. Surrealistisch en Zappa-esk. De muzikanten vormen elk apart al een spektakel op zich. De songs van Robbing Millions doen dat nog meer: trips met ritmische en melodische cascades zonder de song te breken. Check it out, boys and girls.”

15 mei 2014
Peter Lissens