Les Ardentes 2010: à ne pas rater

Achtergrond

Met Rock Werchter nog maar net achter de kiezen, kijken wij nu alweer uit naar het volgende vierdaagse festivalweekend dat we met stip hadden aangeduid in onze festivalgids. Deze keer begeven we ons tot over de taalgrens voor het 'Liège Summer Festival', u wellicht beter gekend als Les Ardentes.

Les Ardentes 2010: à ne pas rater



Absolute headliners als Pavement, N.E.R.D. of Ben Harper & Restless 7 moeten we jullie natuurlijk niet meer voorstellen, maar we willen toch even beklemtonen dat er ook dit jaar weer een paar zogeheten 'subheadliners' afzakken naar de vijfde editie van dit zomerfestival, die evenzeer een bezoekje waard zijn. Wij zetten er voor elke festivaldag eentje in de kijker.

Op de openingsdag vindt u ons terug voor het HF6-podium waar Morcheeba With Skye, voorheen kortweg Morcheeba ten dans speelt. Zeven jaar geleden verliet zangeres Skye Edwards deze Britse triphopband die ze midden jaren '90 met de broers Paul en Ross Godfrey had opgericht. Na haar vertrek kwamen er twee cd's met een andere zangeres uit, maar op het gloednieuwe zevende album 'Blood like Lemonade' horen we weer die vertrouwde stem, voor het eerst sinds 'Charango' uit 2002. Op de vraag hoe die nieuwe plaat klinkt, antwoordt ze zelf steevast met de kwinkslag "zoals Morcheeba". Wij houden u op de hoogte.

Op vrijdag zijn we heel benieuwd naar de set van de Franse dj's Crazy B, Little Mike, DJ Need en DJ Pone. Samen vormen die het collectief Birdy Nam Nam (Parc, 23.30u), een kwartet dat zich aanvankelijk bezighield met turntablism met hiphopplaten, maar het tegenwoordig heel wat dansbaarder aanpakt. Op hun jongste album 'Manual For Succesful Rioting' schakelden ze immers de hulp in van hun landgenoten Yuksek en Justice, twee elektro grootmeesters die garant staan voor een stevige portie "drugs, dirty dancing & pounding techno Music". Dit feestje loopt helaas al af om 24u30, maar daarna zijn er nog dj-sets van Riton, Tocadisco, Ellen Alien, Zombie Nation, Planet Turbo ft. Tiga en Monika Kruse tot, jawel, "five o'clock in the morning". Mama's en papa's, bij deze weten jullie waar wij rondhangen.

Zaterdag staan we op de eerste rij voor het optreden van 'Miss' Erykah Badu (Parc, 22.30u). Hare Funkiness stelt momenteel haar nieuwe album 'New Amerykah Part Two' voor op de grote 'Out My Mind, Just In Time' tour die eind mei al van start ging in de Verenigde Staten. Voor dat nieuwe album liet ze zich omringen door producers als J Dilla, Madlib, 9th Wonder en ?uestlove. Stuk voor stuk gevestigde waarden in de hiphopscene. Het resultaat van die samenwerking is alweer een plaat om duimen en vingers bij af te likken. Getuige de eerste single Window Seat, die al sinds de release een vaste stek in onze iPod playlist veroverd heeft.

José James sluit ons niet-te-missen-rijtje op zondagnamiddag af op het HF6-podium (16.30u). Ook hij brengt Amerikaanse soul en ook hij komt ons een relatief nieuw album voorstellen, dat de titel 'Blackmagic' meekreeg. Hierop durft deze artiest het ook aan om zijn jazzverleden de rug toe te keren en nieuwe muzikale horizonten op te zoeken. Denk hierbij maar aan het nummer Warrior, een bewerking van Emotions van dubstepguru Benga. Verder zien we ook namen als Dj Mitsu, Moodyman en Flying Lotus tussen credits in het boekje van 'Blackmagic' staan, maar wij gaan er prat op dat José James zijn succes toch vooral aan zichzelf te danken heeft. Wie deze man al live aan het werk zag, is immers voor de rest van zijn leven verkocht aan dat beklijvende stemgeluid. Was je er eerder dit jaar niet bij in de AB of in De Roma, grijp dan deze nieuwe kans met beide armen en laat je betoveren door dit knap staaltje zwarte magie.

Tot op Les Ardentes 2010!

6 juli 2010
Wouter Verheecke