Lefto - In Transit

Voorbeschouwing

Vijf wereldsteden en ons eigen landje door de ogen (en oren) van Lefto, dat is wat we vanaf zondag 26 maart om 21u55 zes weken lang op Canvas te zien krijgen. Regisseur Kurt De Leijer volgde hem van Seoul tot in Gent en dat leverde een eigenzinnige blik op verschillende bruisende undergroundscenes op.

Lefto - In Transit

Lefto, nee Stéphane Lallemand, is al zeventien jaar lang op Studio Brussel te horen, draait in clubs overal ter wereld en geldt als één van de belangrijkste smaakmakers van Europa, die kan rekenen op het respect van groten als Gilles Peterson, die overigens uitgebreid aan bod komt in de Londen-episode. Zelf zegt hij “niet enkel te reizen om te dj’en, maar [dat hij] vooral ook dj’t om te kunnen reizen”.

En waar hij gaat, begeeft hij zich tussen bevriende, creatieve locals. Die nemen hem mee naar de place to be voor obscuur vinyl of naar hun atelier of studio. Ze vertellen hun verhalen en mijmeren over de stad. Barney Artist bijvoorbeeld, een rapper die opgroeide in een Londense achterbuurt en scherp het gevoel van wederzijdse angst tussen de zwarte jeugd en de middenklasse aanvoelt.

Of de Zuid-Koreaanse schilder Bitkr, die overdag pizza’s bakt om de hele nacht lang te kunnen schilderen met een dak boven zijn hoofd. Hij vertelt in de eerste episode een prachtige anekdote van tijdens zijn (in Zuid-Korea verplichte) legerdienst. Aan de grens met Noord-Korea kreeg hij toestemming om muziek te laten spelen, toen een Noord-Koreaanse soldaat aan de grenspost een gitaar bovenhaalde en begon te spelen: muziek is overal belangrijk.

De hele reeks is een ode aan de underground, aan mensen met de drang om iets te doen. De drang om iets te maken dat van hen is, zonder dat ze daar geld mee hoeven te verdienen. Ze vormen het hart van het hele muziekgebeuren. Wanneer underground-vonken overslaan op de mainstream en er met nieuwe trends geld wordt verdiend, broeit alweer iets nieuws.

Muziek draagt de hele reeks, maar de muzikanten, dansers, skaters, koks, performers en ondernemers worden getoond in een warme fotografische stijl. Zo krijg je niet alleen zin om de cd-afdeling “vergeten” in je lokale bib te gaan plunderen, maar ook om zelf in een vreemde stad te duiken.

20 maart 2017
Kasper Cornelus