Leffingeleuren 2024 : wat brengt de zondag?

Leffingeleuren 2024 : wat brengt de zondag?

Nadat we eerder deze week al een handvol suggesties aanreikten voor de vrijdag en zaterdag van Leffingeleuren, screenen we tenslotte ook nog eens de affiche voor zondag, de slotdag van het festival.

Laten we beginnen met een bescheiden mea culpa? Onze vorige tips beperkten zich tot de drie voornaamste podia: Zaal De Zwerver, de Apollo-tent en Café De Zwerver, maar Leffingeleuren is meer dan dat. Aanhurkend tegen de kerk van Leffinge is er ook nog een Busker Stage voor fris, vaak lokaal, talent en een DJ Booth. Die twee stekken zijn bovendien gratis toegankelijk. Sympathiek naar de buurtbewoners toe en handig voor wie geen ticket voor het uitverkochte festival kon bemachtigen. Zo kun je al om 13u een diepzinnige dj set van DJ Willie ondergaan. De Gentse cowboy laafde zich vorige maand nog persoonlijk aan een portie Willie Nelson in California en zal zondag dus vlijmscherp staan. De debatten worden naar verluidt geopend met Orville Peck en Margo Price en afgesloten met Neil Young die het doet met Devo (of was het andersom?). Een set die gegarandeerd Fred Again-vrij is, maar Emmylou Harris zal wel met open armen ontvangen worden.  De Busker Stage is dan weer een soort vrij podium waar je onder andere om 17u35 Marcelle kan meepikken, een singer-songwriter die het pure spul brengt en soms klinkt als Feist die zich in haar badkamer opsluit om nieuwe songs te baren.

Wie zich om 15u15 naar het café begeeft voor Great Gable, zal zich wellicht afvragen of dit nu een Amerikaanse of een Britse band is. De sound speelt namelijk leentjebuur aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. We verlossen je alvast uit je twijfel, de vier jongens komen uit een godvergeten stadje in Australië. Aanstekelijke songs met een vleugje Libertines en Strokes. Ideaal voer voor een zondagmiddag, quoi.

Wie lak heeft aan zo'n rustige zondag kan zich om 16u45 laten pletwalsen door University, een viertal uit de buurt van Manchester dat sneller speelt dan hun schaduw. Rauw en ruw. Had Steve Albini nog geleefd, ze hadden in de studio samen nog fantastische dingen kunnen doen (en het emo-kantje er een beetje afvijlen).

Wie het noch rauw noch ruw wil, kan om 18u40 in het café aan de lippen van Cat Clyde gaan hangen. Verwacht je aan kabbelende gitaren die balanceren tussen folk en Americana, maar vooral aan een typerende stem die al je aandacht zal opzuigen. Grote dame in wording!

100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

We hopen dat de muur tussen het café en de grote zaal goed geisoleerd zijn, want terwijl Cat Clyde haar liedekens ten berde brengt, zal Mclusky een paar meter verderop voor het eerst in twintig jaar voet op Belgische bodem zetten. Dat de band uit Wales nog eens langskomt, was in ons universum groter nieuws dan de reünie van twee kibbelende broertjes uit Manchester. Mclusky does Leffinge, off all places! Wij zijn nu al razend enthousiast, Andrew Falkous zal ongetwijfeld enthousiast razen. Het festival mag dan wel plaatsvinden rondom de kerk van Leffinge, toch durven we te zeggen To Hell With Good Intentions! Zelf voegden ze eerder dit jaar de daad bij het woord met de fenomenale verse single Unpopular Parts Of A Pig.

Zondag spelen ook ILA, Loverman en King Hannah nog op Leffingeleuren, maar die hoeven we niet meer voor te stellen, toch? Stap voor de rest gewoon lukraak een zaal binnen en snuif, ruik, lik en proef al het lekkers dat het festival in de voorraadkast heeft gepropt.

Alle praktische info vind je op https://www.leffingeleurenfestival.be/. Geniet ervan!

11 september 2024
Christophe Demunter