Leffingeleuren 2024 : wat brengt de zaterdag?

Leffingeleuren 2024 : wat brengt de zaterdag?

Eerder gaven we al een paar aanraders mee voor de eerste dag van Leffingeleuren. Vandaag werpen we een blik op de affiche voor zaterdag. Nu, ook zonder onze tips valt er in elke hoek van het festival iets te ontdekken. Maar omdat een verwittigd mens er twee waard is, kan je dan misschien ook jezelf over twee podia verdelen en echt niets missen. Of zoiets...

In een tomeloos weemoedige en oorverdovend zoete bui zouden we dit lijstje kunnen samenvatten met slechts zeven letters: 'd-u-y-s-t-e-r'. Inderdaad, ook dit jaar strijkt het Radio 1-programma neer in de kerk van Leffinge met sessies van het net verrezen Few Bits, de net het roer omgegooide Strand Of Oaks, de net herontdekte cult hero Pedro The Lion en de net niet te geniale indiefolk van This Is The Kit. "This is my church, this is where I heal my hurt", horen we Maxi Jazz zaliger fluisteren. Maar voor u ons ervan verdenkt een stelletje religieuze fanatici te zijn die bij het woord "opus" eerder denkt aan Opus Dei dan aan Life Is Life, geven we toch ook nog wat andere suggesties mee om in Leffinge de tijd tussen het verteren van een wafel en van een garnaalkroket te vullen.



Net voor de duystere festiviteiten beginnen, kan je in Zaal De Zwerver Beige Banquet checken (16u05). Alweer een bandje dat schaamteloos uit de postpunk-vijver vist, maar wel eentje dat zowel originals zoals The Fall of Gang Of Four, als contemporaries als Crack Cloud absorbeert. Het banket zal eerder donkerbeige worden, maar toegegeven, dat bekt bijlange zo goed niet.

Wij hebben twee concertvrienden die al een paar jaar Dame Area op onze radar proberen te zetten. De ene houdt van Einstürzende Neubauten, de andere van Girls Aloud. Welnu, dat maakt ons alvast nieuwsgierig. Het Catalaanse duo speelt om 00u40 en tegen dan is op een festival iedereen onze beste vriend. In een eerlijke wereld zou niet Maksim, maar dit conglomeraat van pop, elektro en industrial Zomerhit 2024 winnen. En een eerlijke wereld, daar willen we toch allemaal aan meebouwen?

"Is er een dokter in de zaal?". Ja hoor, Syrische Koerd Mohammad Syfkhan was ooit medicus, maar legde zich na de vlucht naar Ierland toe op de bouzouki, een soort luit uit de levant. Lankum houdt van hem en wij houden eigenlijk nog steeds niet zielsveel van Lankum. Hoe dat nu wiskundig en logica-gewijs allemaal aan elkaar gelinkt moet worden, weten we niet goed, maar we zijn toch benieuwd naar deze vreemde eend in de bijt op de affiche (om 16u55 in de Apollo-tent), al was het maar omdat de lokale burgemeester zo'n mediterraanse luit toch maar overlast vindt.

Dorpsstraat 3 is wellicht één van de meest lullige groepsnamen ooit, maar dat compenseren de Nederlanders met aanstekelijke postpunkerige synthwave/nowave die zowel minderjarige hipsters als overjaarse Aroma Di Amore-nostalgici moet kunnen bekoren (om 21u05 in de Apollo-tent). Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier niet over het huis in Leffinge, gelegen aan de Dorpsstraat 3, vlakbij de brug over de vaart en naast Brasserie Bootsman, maar over een handvol noorderburen die zodanig terugflitsen in de tijd dat Leffinge haast een futuristische kolonie lijkt.

Nu we het toch over artiestennamen hebben: Victor De Roo klinkt minder gesofisticeerd dan pakweg Boards Of Canada, toch? Voor wie op zaterdagavond gewoon intelligent wil dansen, is er in het cafe om 23u45 dus Victor De Roo (niet te verwarren met Victor Darude). Ampersand, zijn samenwerking met Meetsysteem wurmt zich al twee jaar in onze oren, maar die oorwurm laten we daarna dus wegspoelen door Dame Area. Het zijn toch wel attente mensen, die organisatoren van Leffingeleuren!

10 september 2024
Christophe Demunter