Leffingeleuren 2024 : wat brengt de vrijdag?

Leffingeleuren 2024 : wat brengt de vrijdag?

Zowel Oasis als Leffingeleuren zijn uitverkocht. Wij kijken niet boos achterom, maar reikhalzend vooruit. Niet naar de zomer van 2025, maar naar het komende weekend in het polderdorp Leffinge. Aftrappen doen we logischerwijs met de eerste festivaldag. De komende dagen volgen nog aanraders voor zaterdag en zondag.

Met Whispering Sons als headliner is de eerste festivaldag serieus gedrenkt in postpunk. Een meer vrolijke variant van het genre wordt om 20.00 u. aangereikt door Omni. Het trio zal ervoor zorgen dat alle ledematen zijn losgeschud om de rest van de avond - en de rest van het weekend - fit door te komen. Wie in aerobicsoutfit afkomt, mag die wat ons betreft aanhouden om 's nachts het decor van Whispering Songs in te kleuren. Mogen we op voorhand al een minpuntje aanstippen? Op recentste plaat 'Souvenir' doet Omni het met Izzy Glaudini (van Automatic), maar die zal helaas ravissant afwezig zijn in Leffinge.

Nog dolgedraaider wordt het om 20.55 u. in zaal De Zwerver met het hedendaagse vervolg op The Residents. Misschien zijn het wel The Residents zelve die zich verschuilen onder die bos-aardige maskers? Of The Beatles? Of Clouseau? Feit is dat Snapped Ankles geen setlist bezigen, maar een menukaart. Ram het maar door onze strot! Eén van hun songs heet Rhythm Is Our Business. Zo is dat.

Voor een portie garagerock kan je om 21.45 u. terecht in het cafe van De Zwerver (waar anders?). Het Australische viertal Bad Bangs zal op Leffingeleuren zijn eerste show buiten Australie ten beste geven. We hoorden dat hun bagage "oversized" was wegens te veel aanstekelijke songs. We zullen hen een warm welkom geven in Europa, afgesproken? Ons vind je links vooraan, net onder de draaitrap naar de toiletten.

Wie weinig tijd heeft en de punk graag haastig en dansbaar hoort voorbijrazen, die huppelt rond 22.50 u. best richting de Apollo-tent. Nashville mag dan wel de hoofdstad van de country zijn, in de ondergrond pruttelen bands als Snõõper. Stilstaan zou strafbaar moeten zijn, maar we hebben zo'n vermoeden dat niemand zich daar schuldig aan zal maken. Jack White is hun pooier, Henry Rollins is hun groupie. Twee mensen die we niet durven tegenspreken... Kan niemand ons dan stoppen? Wel, misschien Suuns, die min of meer tegelijkertijd op een ander podium staan. Fomo in de polders, het kan!

O, wat jammer: Whispering Sons overlapt met ... O. Dat wordt kiezen tussen zekerheden of grillige improvisatie waarbij jazz, rock en noise miticuleus verhakkeld worden. We zijn er nog niet uit, maar de kans is wel erg groot dat we postvatten voor het podium waar twee Britten met een drumkit en een saxofoon de Apollo-tent vriendelijk doch venijnig zullen slopen.

8 september 2024
Christophe Demunter