Leffingeleuren 2013: Waar de meeuwen zullen ophouden met krijsen

Achtergrond

Het is misschien nog wat vroeg om nu al victorie te kraaien, maar toch zijn er al twee goede redenen om over veertien dagen de festivalzomer definitief af te sluiten aan de kust: het programma van Leffingeleuren dat getuigt van smaak en de weersvoorspelling voor dat weekend (tot 24 graden!).

Leffingeleuren 2013: Waar de meeuwen zullen ophouden met krijsen



Kirsten Lemaire en Johannes Verschaeve maakten hun keuze al bekend en we gaan hen zeker niet tegenspreken, maar willen toch nog vijf bands uit het programma lichten die wij omcirkelden.

Op vrijdag treedt in de concerttent de band aan die op zijn eentje het economisch herstel van Wallonië kan bewerkstelligen. Op Pukkelpop wisten ze al de harten te veroveren van het talrijk opgekomen publiek en dat kunstje zal Girls In Hawaii zeker herhalen in Leffinge. Ondertussen kwam hun langverwachte album ‘Everest’ uit. Wedden dat ook u het na deze passage in huis zal halen?

Een dag later staat in De Zwerver het Londense duo Still Corners. Afgaande op hun vorige plaat ‘Creatures Of An Hour’ en hun laatste singles Berlin Lovers en Fireflies wordt dat een smaakvolle trip door het wonderlijke dromenland van Greg Hughes en Tessa Murray.

Diezelfde avond, maar dan in de concerttent, maken The Horrors hun Belgische zomer rond. Ze openden de zomer in Dour en nu, net voor de herfst, komen ze weer terug. Met hun drie totaal verschillende albums onder de arm kan het alle kanten uit, maar ze hebben sterke songs en met hun présence heb je wel beter te doen dan naar je schoenen te staren.

Op zondag laten we graag nog een keer onze mond openvallen bij Trixie Whitley die eerder al ondermeer Gent Jazz inpakte. We herinneren ons hoe ze vorig jaar het concert van Daniel Lanois – toch ook al niet van de minste – een pak interessanter maakte op Cactus. De meeuwen zullen vergeten krijsen als ze Whitley horen en anders mikken we onze schoen wel in hun richting. Dat is beloofd.

Onze absolute geheimtip komt uit Philadelphia en speelt zondagavond in café De Zwerver: Strand Of Oaks is het soloproject van Tim Showalter die al twee albums op zijn naam heeft en dit jaar de ep 'Darker Shores' uitbracht. Hij stond in Trix in het voorprogramma van Adrian Crowley dit jaar en overtuigde ook eerder deze zomer in Doornroosje. Voor de liefhebbers van donkere singer-songwriters met baard die ook niet vies zijn van een synthlijntje.

En ten slotte willen we ook nog eens een lans breken voor Blaudzun die maar blijft touren met zijn ‘Heavy Flowers’ in zijn toad bag. De man brak vorig jaar eindelijk door hier te lande en dit is de laatste gelegenheid om hem dit jaar nog eens aan het werk te zien en te horen. Mis die kans niet!

Leffingeleuren vindt plaats van 13 tot 15 september. Hier vind je alle info.


En driewerf hoera! We zetten je al op weg richting Leffinge, want we hebben hier drie duotickets voor vrijdag 13 september (Dead Ghosts, Coely, Soldier’s Heart, Girls In Hawaii, And So I Watch You From Afar, Daan, Delv!s, Squarepusher, Amenra en Tiga). Snel een mailtje naar ons prijzenmeisje waarin je alle commerciële partners van Leffingeleuren opsomt en dan afwachten of haar poezelige vingertje jou aanwijst als een van de winnaars.

4 september 2013
Marc Alenus