Leffingeleuren 19: zondag

Voorbeschouwing

Leffingeleuren 19: zondag

Eén weekend per jaar wordt het pittoreske West-Vlaamse dorpje Leffinge de bakermat van de Belgische en internationale alternatieve muziek. Die dorpse sfeer De damesblijft behouden en als je er binnenstapt, overvalt je een intieme gezelligheid, die je enkel daar nog terugvindt. Op het programma staat een mooie selectie van wat leeft binnen die alternatieve muziek, gespreid over verschillende podia.

Op zondag 15 september is het uitkijken naar Whispering Sons, die tijdens deze festivalzomer zowel de jonge als de oudere, sceptische muziekliefhebber wist te overtuigen van hun kunnen. Ook De Staat, nog even toonaangevend als voorheen, tekent present. Daarnaast kleuren enkele te ontdekken bands zoals Mooneye, CIVIC en The Mysterie Lights deze laatste festivaldag perfect in, waarmee ook op zondag een avontuurlijke trip door muziekland wordt aangeobden.

Enkele tips, die u misschien over het hoofd zou zien:

Trash Kit (Café De Zwerver 15:40 - 16:25)

Dit uit Londen afkomstige trio verbindt postpunk met Afrikaanse invloeden. Als grote voorbeelden citeert de band X-Ray spex, The Ex en The Raincoats. De band ontstond in 2008 en heeft ondertussen enkele knappe plaatjes uitgebracht. De dames verstaan de uitzonderlijke kunst om je met Afrikaanse voodoo te hypnotiseren. Door daar knallende postpunk aan toe te voegen zetten ze je ook aan het dansen tot het zweet je uitbreekt. Laat je gewillig meedrijven onder invloed van deze drie bevallige dames.

Civic (Kapel 16:30-17:20)

Een potje pure hardrock in het verlengde van bands als Cosmic Psychos, The Dead Boys en AC/DC? Daarvoor moet je omstreeks halfvijf in de Kapel zijn. Deze band serveert typische jarenzeventigpunk- en rockattitude zodat het lijkt dat ze die stijl gewoon zelf hebben uitgevonden. De Australische punkrockers zouden wel eens kunnen leiden tot menige moshpit en aardverschuiving in Leffinge. Bereid je dus maar voor op een bulldozer die alles om zich heen verplettert. De band bracht recent een nieuwe ep uit: 'New Vietnam', waarvan hieronder een voorproefje

Bedouine (Zaal De Zwerver 17:05 - 17:55)

"Klassieke sixties- en seventiesfolk", dat is hoe de muziek van Bedouine wordt omschreven. Deze getalenteerde artieste beschikt in elk geval over een stem die je bedwelmt en doet zweven over de dansvloer. Eerder dit jaar bracht ze met 'Birdsongs Of A Killjoy' een knappe plaat uit, waarmee die stelling stevig wordt onderstreept. Bedouine is een uitzonderlijke folkparel, die zich laat inspireren door Joan Baez, Nick Drake en Vashti Bunyan en ondertussen heeft bewezen voor die grote voorbeelden niet te moeten onderdoen, integendeel zelfs.

De Staat (Zaal De Zwerver 18:35 - 19:35)

De Nederlandse rockband rond Torre Florim draait al mee sinds 2007. Er zijn de knappe platen, maar vooral live is dit een ware sensatie. De band schuwt het theatrale niet en durft ook al eens tot verkleedpartijen over te gaan. En uiteraard is er frontman Torre die als een ware entertainer elke festivalweide, club of zaal omtovert tot een kolkende massa. Wie graag eens totaal uit de bol wil gaan, het verstand op nul en de versterker op tien wil zetten, is bij De Staat steeds aan het goede adres. 

The Mystery Lights (Zaal De Zwerver 20:15 - 21:15)

Deze uit Californië afkomstige garagerockband bracht eerder dit jaar een tweede plaat op de markt: 'Too Much Tension'. Wat zo kenmerkend is aan deze band is de mix van synths à la Suicide met blitse punk en muziek van The Kinks. Fans van het betere gitaarwerk, die houden van knetterende riffs die de ziel verwarmen, zullen in deze band zeker hun gading vinden. Pure garagerock en daarom, niet te missen.

Whispering Sons (Zaal De Zwerver 21:55 - 23:00)

Het is altijd leuk bepaalde bands vanaf het prille begin te zien groeien en bevestiging te krijgen van je buikgevoel. Toen wij Whispering Sons een eerste keer aan het werk zagen, waren we danig onder de indruk van een band die klassieke postpunk in een hedendaags kleedje stopte, aangevuurd door de charismatische stem en uitstraling van Fenne Kuppens. Ondertussen heeft Whispering Sons Humo's Rock Rally gewonnen en hebben ze een uiterst druk festivalseizoen achter de rug. Overal kreeg de band goede recensies en werden zelfs de meest sceptische geesten overtuigd. Op Leffingeleuren zal dat niet anders zijn. 

https://www.youtube.com/watch?v=ai1fkELk5lg

Pink Room (Café De Zwerver 22:30 - 23:15)

Gent is uitgegroeid tot een bakermat van interessante bands, die vanuit Kinky Star en Charlatan ook buiten de stadsgrenzen de nodige indruk hebben nagelaten. Pink Room is er daar één van. Met 'Zum Kotzen' bracht de band een plaat uit die kan tellen binnen de garagepunk en andere noisetoestanden. Het trio, bestaande uit drummer Jonas Calu, gitarist Glenn Jassens en zanger-bassist Bart Cocquyt, heeft maar één doel voor ogen: de meest luide, vuile, nooit langer dan drie minuten durende punk door je strot rammen. 

Leffingeleuren vindt plaats op 13, 14 en 15 september. Voor alle info kan je hier terecht.

9 september 2019
Erik Van Damme