Leffingeleuren 19: vrijdag

Leffingeleuren 19: vrijdag

De weerkundige zomer eindigt ergens rond 21 september, maar wij zetten traditioneel een punt achter de zomer, wanneer de laatste band het podium van Leffingeleuren verlaat. Van vrijdag tot zondag kun je in het hinterland van Middelkerke weer een erg puike selectie binnenlandse en buitenlandse bands meepikken. Hier blikken we vooruit op wat het polderdorp Leffinge je vrijdag te bieden heeft. De komende dagen leiden we je ook nog door de tweede en derde dag van het festival.

We zouden ons er gemakkelijk vanaf kunnen maken door je aan te raden vrijdag elke band op de affiche minstens een kans te geven. Maar in tijden van onthaasten, stippen we toch een handvol bands aan, die je nog harder moet gaan zien dan alle andere. Zorg alleszins dat je de weekendfile naar de kust voor bent, want onze favoriete Belgische band van het moment speelt al om 19u40. Inderdaad, Peuk (Zaal De Zwerver 19:40 - 20:20 - foto). Het Limburgse drietal vond een magische formule om de jaren negentig naar het heden te toveren. En één schreeuw van Nele Janssen zal meteen alle kommer en kwel van de werk- of schoolweek uitwissen.

Grote headliners kent Leffingeleuren niet. De grootste naam op vrijdag is misschien wel The Soft Moon (Zaal De Zwerver 22:25 - 23:25). Vooral live heeft de duistere mix van postpunk en industrial ons altijd al kunnen bekoren. De mokerslagen van The Soft Moon zullen ook de best denkbare opwarming zijn voor de storm die om middernacht in de grote zaal zal losbarsten. Dan begint de doodsreutel van Raketkanon (Zaal De Zwerver 00:00 - 01:00). Deze week kondigden de Gentse noiserockers de collectieve implosie aan. Ga ze dus een laatste keer zien in Leffinge!

Ook dit jaar telt Leffingeleuren drie podia. In de Kapel kun je op vrijdag één van de meest gehypete bands van het moment zien. Squid (De Kapel 20:25 - 21:15) lijkt dan wel het zoveelste neo-postpunkbandje van over het Kanaal, maar dit vijftal doet het truukje zo retestrak - met een vleugje ska in de beat en een krauterige percussie - dat de Kapel wel in de fik zal móeten. Wij zijn alvast erg benieuwd.

Fijnproevers, die hun rock graag Oosters gekruid hebben, raden we aan net voor tien uur post te vatten in De Kapel voor Yin Yin (De Kapel 21:55 - 22:55), de Nederlandse band die ons spontaan doet denken aan hun landgenoten van Altin Gün of onze eigen landgenoten van Phoenician Drive. De Kapel (eigenlijk een tent die over de hoofdstraat van Leffinge gespannen staat) sluit iets lichtvoetiger af met de verraderlijk verleidelijke synthpop van Lust For Youth (De Kapel 23:45 - 00:45), voer voor wie Just Can’t Get Enough van Depeche Mode het ultieme dansvloernummer vindt. Of voor hen die bang zijn van Raketkanon…

Het meest knusse hoekje van Leffinge is Café De Zwerver. Daar zagen we in het verleden al de wildste shows van het festival. En dat zal dit jaar niet anders zijn met de compromisloze, noisy hardcore van het Amerikaanse Pile (Café De Zwerver 21:25 - 22:25) of de Italiaanse psycherock van de New Candys (Café De Zwerver 00:50 - 01:50).  

8 september 2019
Christophe Demunter