Leeways

Achtergrond

De Nederlandse stad Arnhem staat om veel dingen bekend. De slag om Arnhem als onderdeel van Operatie Market Garden in 1944 bijvoorbeeld. Nu mag je daar de reggae-/funk-/hiphopformatie Leeways aan toevoegen. De band won in Amsterdam namelijk overtuigend De Grote Prijs van Nederland in een afgeladen Melkweg.

Leeways



Leeways werd in 2011 opgericht door Benjamin T (zang), Siggydam (zang), Andrej Bragin (gitaar), Timothy Riley (bas) en Amir Katevushnik (drums). In die drie jaar weet de band ervoor te zorgen dat de naam binnen en buiten Arnhem in vele wandelgangen gonst. De strakke, hoog energieke optredens en dito songs, die vooral positivisme uitstralen maar een maatschappijkritische ondertoon niet schuwen, zorgen daarvoor. Leeways valt al snel op en staat in het eerste jaar al in het voorprogramma van Def P & Beatbusters. Een jaar later volgt de vier songs tellende debuutep ‘Last Minute’.

Na in 2013 veel te hebben opgetreden, moet 2014 het jaar van Leeways worden. De band is hard op weg en heeft zich zelfs ingeschreven voor De Grote Prijs van Nederland. Maar dan slaat op 27 augustus het noodlot toe: er is ingebroken in hun tourbus. Alle instrumenten en apparatuur worden gestolen. De band zit met de handen in het haar, maar gaat niet bij de pakken neerzitten. Met geleende instrumenten en een positieve instelling vervolgen de mannen keihard hun koers, spelen overal als vanouds het publiek plat en komen steeds dichter bij die felbegeerde overwinning op De Grote Prijs van Nederland. Een overwinning, die hen in Nederland op de kaart heeft gezet.

Het wordt dus hoog tijd dat ze ook elders voet aan grond krijgen. Leeways speelde dit jaar al een paar keer in België en we zien ze graag terugkeren tijdens de festivalzomer. Want Leeways moet je gewoon live aan het werk zien. Wij selecteren voor u alvast een paar studioknallers van de band, waaronder Freedom en nagelnieuwe single Collision Course Mindstate en hopen dat 2015 ons het debuutalbum zal brengen.

26 december 2014
Gregor Dijkman