#LeeScratchPerry - The Upsetters - Return Of Django (1968)

#LeeScratchPerry - The Upsetters - Return Of Django (1968)

Zonder dat de naam op ieders lippen ligt, is hij toch één van de meest invloedrijke Jamaïcaanse artiesten ooit. Dat zal blijken in de loop van deze week, als we kriskras doorheen het immense muzikale rijk van dit genie racen.

Zijn eerste echte exploot nadat hij voor het legendarische Studio One-label van Sir Coxsone Dodd als freelance producer hand- en spandiensten verleende.

The Upsetters was zijn groep en zijn idee voor een focus op voornamelijk weergaloze instrumentals met reggaepatsers en -veteranen als bassist Clifton "Jackie" Jackson, gitarist Lynford "Hux" Brown, pianist-arrangeur Gladstone "Gladdy" Anderson en toetsenman Winston "Brubek" Wright. Return Of Django was het openingsnummer van de gelijknamige plaat met die onweerstaanbare, onvergetelijke intro, die instant een glimlach op je tronie tovert en die ook onmiddellijk internationaal succes genereerde.

Verslavend melodietje, machtig blaaswerk. De enige kritiek, die je kan leveren, is dat het slechts tweeënhalve minuut duurt. Ze werden geïnspireerd door hun favoriete bezigheid: eindeloos films kijken en dan meer bepaald midden-jaren-zestig-spionagefilms en spaghettiwesterns waarvan ze ook de titel leenden. Onweerstaanbaar en zonder enige kapsones.

In Groot-Brittannië gelanceerd door het Trojan Records-label, dat tussen 1969 en 1975 garant stond voor een dertigtal hits in de Britse charts. Return Of Django had zelfs een eigen dansje en was ook de reclametune voor Cadbury chocolade. Ook een gewild nummer om te samplen. Zo werd het gebruikt door Beastie Boys (Funky Boss), The Specials (Simmer Down), Osdorp Posse (Ik eerst) en Longsy D & Master M.C. (To The Rhythm). 

26 januari 2023
Laurens Leurs