Le Guess Who? May Day - de tips

Achtergrond

Dit jaar zullen wij weer met veel plezier naar Utrecht togen om verslag te doen van Le Guess Who? May Day, de verkorte lente-editie van het festival dat normaal gesproken vier herfstige etmalen duurt. En wel hierom:

Le Guess Who? May Day - de tips



Vorig jaar was het een onverdeeld en vooral Amerikaans succes met een ronduit legendarische rock-'n-rollshow van Thee Oh Sees, een uiterst grillig optreden van Deerhunter, en een bezield concert van het fenomenale Unknown Mortal Orchestra. Die laatste twee speelden in Tivoli Oudegracht, de befaamde club in het hart van de stad die binnenkort de deuren sluit en momenteel bezig is aan een reeks afscheidsconcerten. In aanloop naar zaterdag tippen we alvast enkele artiesten, die overigens al lang niet meer alleen uit Canada afkomstig zijn.

Future Islands
Dit new wave- en synthpoptrio is al een poosje bezig, maar verwierf onlangs pas substantiële faam door de massaal bekeken liveversie van het nummer Seasons. Bij de afzwaaiende David Letterman stalen de vriendjes van Dan Deacon - en dan met name frontman Samuel T. Herring - absoluut de show. Dat de beste man intens, zeg maar gerust pathetisch kan zingen (soulvolle melodielijnen worden afgewisseld met bloedstollende grunts) hadden we op plaat al gehoord. Maar zijn onwaarschijnlijke acte de presence, die het midden houdt tussen Morrissey en een kikker, dat moeten we toch echt eens met eigen ogen gaan zien. Overigens is de laatste plaat 'Singles' ook zo gek nog niet, al hopen wij vooral op oudje Long Flight.

Scott & Charlene's Wedding
Scott & Charlene's Wedding was één van de grootste buzzbands op het recent georganiseerde The Great Escape, hét Europese showcasefestival bij uitstek, aan de Zuid-Engelse kust van Brighton. 
De groep bestaat sinds 2010 en ontleent haar naam aan een massamediaal hoogtepunt uit de Australische soapserie ‘Neighbours’. In 1987 traden twee van de hoofdrolspelers met elkaar in het huwelijk. Een beetje misleidend is dat wel, want de band uit Melbourne haalt de mosterd muzikaal gezien hoorbaar in het daaropvolgende decennium. Geen scherpe graanmosterd die je met bands als Silverchair of Something For Kate zou associëren overigens, maar veeleer het mildere, gele Amerikaanse type á la Pavement of The Lemonheads. Ze openen de avond in het altijd smaakvolle Ekko.

Neutral Milk Hotel
Waar Future Islands en The War On Drugs, twee hippe indiebands van dit moment, elkaar in het tijdsschema nog in de weg zitten (iets wat veel bezoekers danig irriteert), daar is Neutral Milk Hotel de derde hond, die er als absolute headliner in Oudegracht met het been vandoor gaat. En dat is ook wel logisch, want de onlangs weer herenigde groep rond Jeff Mangum is een tamelijk mythische band en de grootste publiekstrekker van deze jaargang. Het magnum opus ‘In The Aeroplane Over The Sea’ uit 1998, een conceptalbum over Anne Frank, is in afwezigheid van haar makers gecultiveerd als een pionier voor veel hedendaagse lo-fi indierock. Wij zijn zeer nieuwsgierig of de magie ook live zal overslaan.   

23 mei 2014
Max Majorana