Le Guess Who 2013: de krenten uit de pap

Achtergrond

Het jaarlijkse Le Guess Who? in Utrecht vindt dit jaar voor de zevende maal plaats. Wat aanvankelijk startte als een podium voor louter Canadese groepen groeide al snel uit tot één van de meest toonaangevende Nederlandse festivals in het laagseizoen. De nieuwsgierige muziekliefhebber kan er zijn hart ophalen aan alternatieve popmuziek uit meerdere windstreken.  We halen voor u alvast wat krenten uit de Utrechtse pap. 

Le Guess Who 2013: de krenten uit de pap



Eerder dit jaar werden we tijdens de zogenaamde 'May Day'-spinoff al getrakteerd op het illustere gezelschap van Deerhunter, de orthodoxe trips van Unknown Mortal Orchestra en een onvergetelijke en onversneden rock-'n-rollshow van Thee Oh Sees. Laatstgenoemde kan wat ons betreft meteen de boeken in als beste concert van 2013. De reguliere affiche van dit jaar bevat op het eerste oog misschien net wat minder grote namen dan de afgelopen edities. Gaat ons dat parten spelen? Vast niet, want er staat onder meer een veelbelovend middag- en nachtprogramma tegenover.

Donderdag:
NIGHT BEATS (VS)

De band die, naar verluidt, vorig jaar al de pannen van het dak van Tivoli Oudegracht speelde, mag dat dit jaar komen herhalen in het veel kleinere ACU. En dan ook nog eens midden in de nacht. Opblijven is dus het devies. Twee maanden geleden bracht het trio hun tweede langspeler uit, maar Night Beats zijn toch eerst en vooral een liveband. Zij die de groep al eerder aan het werk zagen – zelf deden wij dat onlangs nog op Incubate – zagen dat het goed was. Als ware exorcisten brengen de drie uit Seattle onweerstaanbare sixtiesgarage, virtuoze psychedelica en dampende soul. Ontnuchterend in de meest letterlijke zin des woords. 

ACU – 01:55

Vrijdag:
FAT WHITE FAMILY (VK)
Op een weinig toegankelijker tijdstip speelt ruim een etmaal later het toepasselijk genaamde Fat White Family, een band met een bedenkelijke reputatie in Engeland. Ook songtitels als Who Shot Lee Oswald?Without Consent en Bomb Disneyland scheppen de nodige verwachtingen. En dan hebben we nog niet eens verklapt hoe deze vijf Londense krakers hun debuutplaat gedoopt hebben – die overigens gratis te streamen is. Het moge evenwel duidelijk zijn: dit is psychcountry/bluespop met een flinke hoek af. The Guardian en The Quietus zijn al fan. Maakt u zich maar op voor een paar uiterst subversieve verhaaltjes voor het slapengaan. 

ACU – 02:45

Zaterdag:
APNEU (NL) 
Een speciale aanbeveling voor de zaterdagbezoekers: ga 's middags tussen 13:00 en 18:00 alvast kijken bij de (gratis) dagbesteding Le Mini Who. Tussen alle merchandise en exposities bevinden zich op verschillende locaties een keur aan actuele Nederlandse undergroundbands. Zo ook Apneu – opnieuw in de ACU, waar we dit jaar niet weg te slaan zijn. Dit Amsterdamse viertal speelt ultrakorte en verslavende garagepop in de beste traditie van bands als Guided By Voices en Pavement inclusief melige songteksten en een gezond gevoel voor zelfrelativering. Binnenkort verschijnt hun tweede album 'Hard Feelings' op indielabel Subroutine Records.

ACU –13:50

ADULT JAZZ (VK) 
Mysterieuze groep die, als we hun digitale sporen traceren, al bijna twee jaar bezig bezig schijnt te zijn om in Edinburgh een debuutplaat op te nemen. Op basis van een paar weinig verhullende videofragmenten, waartussen beelden van zeeanemonen gemonteerd zijn, kan vastgesteld worden dat we ons mogen verheugen op een interessante melange van avantgardepop en elektronica. Fijn dat er, tussen de betrekkelijke overvloed aan retrogitaren, dus ook plaats is gemaakt voor een spannende en vernieuwende (of toch tenminste nieuwsgierig stemmende) band als Adult Jazz. Le Guess Who? heeft de primeur; de Britten speelden nog niet eerder op het Europees vasteland.

EKKO – 22:45

Zondag:
MOONFACE (CAN) 
Het nieuwste vehikel van Spencer Krug, die bekend staat als een van de minst stilzittende songwriters in de hedendaagse Amerikaanse underground. We leerden hem kennen als frontman van onder meer Wolf Parade, Frog Eyes, en Sunset Rubdown. Verafgood om zijn kenmerkende fragiele en dramatische stijl, maar door minstens zo veel luisteraars beschimpt als de belichaming van de artyfarty indierock. Op het nieuwe album van Moonface pakt Krug het voor zijn doen redelijk bescheiden aan; 'Julia in Blue Jeans' is gestript tot enkel piano en zang. Voor de vertolking van wat sommigen nu al de beste plaat uit zijn oeuvre noemen zal Krug moederziel alleen en onversterkt aantreden. Mooie naam op een dito locatie; een tip voor fijnproevers.

VREDENBURG LEEUWENBERGH – 17:15

YO LA TENGO (VS)
Deze band behoeft eigenlijk geen introductie meer. Op hun dit jaar verschenen 'Fade'album nummer 13, grossiert het Amerikaanse trio in sobere, melancholieke songs zonder al te veel franjes. Het moet gezegd: hoewel er met die plaat an sich niets mis is, bleven we eerder dit jaar in Paradiso toch een beetje op onze honger zitten. Het werd toen een wat gezapige zondagavond, die al met één been in de routineuze maandagochtend leek te staan. De grote vraag luidt daarom hoe deze indierockveteranen het er als festivalafsluiter vanaf zullen brengen. Gaan er nog nieuwe zieltjes gewonnen worden? Of is het intensieve touren ter ere van hun vijfentwintigjarig jubileum de vijftigers in de koude kleren gaan zitten?

TIVOLI OUDEGRACHT – 21:15

26 november 2013
Max Majorana