Lavvi Ebbel - 'Guns and Crêpe Flambée'

Achtergrond

Nu bromt hij alle dagen, en bijt nog bovendien…

Lavvi Ebbel - 'Guns and Crêpe Flambée'

Maar ooit was Luckas Vander Taelen een opvallend vrolijke – maar ook toen al bijzonder eigenzinnige – Frans die de ene new wave-classic na de andere aan z’n scalpengordel reeg. Z’n bandje uit die tijd, Lavvi Ebbel, werd in deze tijden van wild woekerende re-issues, re-unies en nostalgisch terugblikken steeds schandelijk veronachtzaamd. Maar daar komt nu verandering in met ‘Guns and Crêpe Flambée’. Dat is veel te laat voor deze "unsong heroes" van de Belpop. Ere wie ere toekomt.



De ge-remasterde opnames klinken perfect. De negentie songs van Lavvi Ebbel zijn stuk voor stuk pareltjes en etaleren veel meer klasse, schrijverschap en musicianship dan de meesten van ons gewoonlijk met die periode en die scene associëren.

Hun debuut ‘Kiss me Kate’ werd geproducet door David Avidor (die ook Arbeid Adelt!, Blaine L. Raininger en John Cage onder handen nam) en Lavvi Ebbel live sloeg zowel in België als in Nederland de massa met verstomming.

Voor meer geschiedenisles en meeslepende verhalen over de pioniersdagen van de intussen wereldvermaarde ‘Sound of Belgium’, verwijzen wij u graag door naar het onvolprezen Radio Katanga en professor Nick Mertens die daar op regelmatige basis het vak "Belgian Classics" doceert.

Het zou overdreven zijn te zeggen dat de nummers op deze verzamelaar niét gedateerd klinken. In alles, de sound, de arrangementen, de worsteling met het Engels, klinken de vroege jaren ’80 door. Maar dat is in dit geval zeker geen nadeel. Lavvi Ebbel gooide ska, funk, post-punk, new- en cold wave op een hoopje en deed er volledig z’n eigen ding mee. En dat eigen ding klinkt ook vandaag nog steeds geweldig.

De hypernerveuze, net geen twee minuten durende call-to-arms Stand up and Fight, het bezwerende Telepatia met z’n New-Yorkse white funk-gitaar en van Liquid Liquid geleende cowbells. De pompende bas, de mantra’s van Vander Taelen, de funky blazers van en blazers van No place to go … Het ene juweeltje volgt het andere op. Lavvi Ebbel was niet minder dan het Belgische antwoord op Talking Heads. Doodjammer dat ze zo vroeg de handdoek in de ring gooiden, want elke song hier etaleert het talent én de groeimarge van dit tienkoppige gezelschap.

Vorig jaar maakten Lavvi Ebbel in hun eigen Aalst een come-back na dertig jaar onledigheid. We zijn heel erg benieuwd of daar ook nieuw werk van komt. Dat een nieuwe plaat zowel op een glorieuze verrassing als op een bittere teleurstelling kunnen uitdraaien, nemen we voor lief. Intussen is ‘Guns and Crêpe Flambée’ – een verwijzing naar Lavvi Ebbel’s twee grootste ‘hits, (‘Give me a gun’ en ‘Victoria’) wel een absoluut onmisbare verzamelaar in uw platencollectie.

13 mei 2014
Peter Lissens