Laurent Chanal - 'Twirlyo'

Introducing

Na de grote hausse in de jaren negentig namen techno en (deep)house een diepe duik. Voor decennia zochten ze onderdak bij schemerige clubs in de undergroundscène. Maar kijk, het genre krijgt opnieuw levenselixer toegediend en kruipt nu stilaan uit haar donkere hol. Meer nog: artiesten als Charlotte de Witte, Solomun, Nina Kraviz en Sasha zetten het brede genre opnieuw op de kaart en leggen de weg ervoor open naar de mainstream podia (weet u nog, Charlotte De Witte die op de mainstage draaide op Pukkelpop?).

 

Ideaal dus om een kersverse ep van een getalenteerde artiest in de kijker te zetten. Onze smaak viel op Laurent Chanal, een houseproducer uit Lyon wiens stijl aanleunt bij melodic (deep)house en techno. Eind jaren negentig raakte hij gefascineerd door het dansleven. Al snel leerde hij de kneepjes van het dj-zijn, vastbesloten om mensen in clubs te tijd van hun leven te geven. Intussen gooit hij al met regelmaat ep’s en albums online. Een ervan, ‘Twirlyo’ kwam eind vorige maand nog uit.

‘Twirlyo’ is een korte ep. Het telt drie nummers: de titeltrack Twirlyo en twee remixen, waarvan een door de Belgische dj/producer Bigasti. Voor het originele nummer sloeg Chanal de handen ineen met Yonel Sun (eveneens een technoproducer) en, opmerkelijk, violiste Claire Bard. Het resultaat is een nummer met volle, schurende synthesizers en futuristische bliepjes. Maar het beste stuk is wanneer de viool invalt, en een geheel andere dimensie aan het nummer geeft. “Met de viool wilden we eigenlijk een live-element in het nummer stoppen. Dat zorgt voor een heel andere, kleurrijke en levendige beleving”, vertelt hij daarover.

Bigasti daarentegen graaft het nummer nog verder uit met diepere synthesizers, gedistantieerde engelenstemmen en een spookachtig koor, terwijl Max Le Sale Gosse het dan weer transformeert tot een ware clubbanger met een ietwat duistere touch. Voor elke liefhebber dus wel iets!

 

19 november 2018
Jeroen Poelmans