Laundry Day: van straatfeest tot trendsetter

Achtergrond

Laundry Day is toe aan zijn 11e editie. Wat begon als een kleinschalig fashionfeestje in de Kammenstraat in Antwerpen, is ondertussen uitgegroeid tot het grootste eendags dancefestival. Toen hingen enkele dj's van om de hoek hun was nog buiten, maar ondertussen sieren 117 acts de - voornamelijk Belgische - affiche van 5 september. Wij werpen alvast een blik op een van de allerlaatste festivals van deze zomer en wandelen even met u door het Nieuw Zuid, de nieuwe locatie voor Laundry day 2009.

Laundry Day: van straatfeest tot trendsetter



Beginnen doen we met Lolly & Stash (12:00 - 13:00, Techno / Jim), winnaars van de Jim contest. We verwachten van hen tech-house, minimal en techno. Misschien wat onfortuinlijk om zo vroeg te spelen, maar ondertussen genieten we zeker en vast van ons eerste pintje. Hierna trekken we naar het sterk opkomende Belgische duo Geht's Noch (14:00 - 15:00, Rave) die garant staan voor proper afgemixte diepe electro en house. We combineren met Red D & Lady Linn (14:30 - 15:30, Maes is in da house), volgens ons een van de origineelste concepten van de dag. Aansluitend naar Merdan Taplak (15:30 - 16:30, Maes is in da house): electro gecombineerd met wereldmuziek. Een uniek genre, maar Merdan Taplak wist ook op Pukkelpop iedereen te verbazen.

We maken een tussenstop bij Junkie XL (15:00 - 16:00, main stage / Bacardi). Verwacht een dj die kijkt en luistert naar zijn publiek. Op hetzelfde podium zijn daarna The Subs (16:20 - 17:15) aan de beurt. Het schijnt dat die erg goed bezig zijn tegenwoordig.

Een stevige avondopwarmer kan je vinden bij Rave our Souls (17:00 - 18:00, Rave). Vorige keer zagen we ze in de Silo (Smile), waar ze het publiek de wastrommel indraaiden. Stevige classics, oude ravenummers en techno. Gegarandeerd feest. Hun opvallende maskers zijn alleen al het passeren waard. Aansluitend kunnen we wat gaan uitdansen op de heerlijk zweverige electro van Compuphonic (18:30 - 19:30, Red Bull elektropedia).

Front242 (19:15 - 20:15, main stage / Bacardi) zagen we onlangs nog spelen op Bruksellive, op een boogscheut van het Atomium. En in dat donkere park werd deze Belgische band gesmaakt als weleer. Bereid je alvast voor op electronic body music, oftewel de voorlopers van newbeat en techno. Wie (nog) eens wil proeven van Belgische elektronische sounds uit de eighties, zal hier zeker zijn gading vinden.

Liefhebbers van de moderne trashsound, raden we aan dat moment naar de Mishmash soundsystem, bekend van hun vrijdagavondshow op Stubru, te trekken (18:00 - 20:00, StuBru). Wij staan vast en zeker te springen op fidgetmixen en knettergekke mash ups van mixmasters Gerrit Kerremans en diens rechterhand Nadiem Shah en hopen stiekem op de toeter van Gunther Desamblanx.

Maar ze kunnen stevige concurrentie verwachten van het Luikse dj-collectief Partyharders (19:00 - 20:00, Rave). Die staan tegenwoordig in de spotlichten van de electro, door onder meer optredens samen met Justice, Cassius, Crookers, Boys Noize, Bloody Beetroots, Birdy Nam Nam, Modeselektor en Busy P. Wie in dit genre wil blijven kan best ter plaatse blijven voor Keatch (20:00 - 21:00, Rave), terwijl liefhebbers van minimal zeker naar de Belg Tom Dazing (20:00 - 22:00, Legendz Minimal) zullen trekken.

Tiësto (20:30 - 22:30, main stage / Bacardi), de Nederlandse trancedj Tijs Michiel Verwest, is vast en zeker de grootste naam op de affiche. Hoewel velen hem kennen van het trance-genre, speelt hij de laatste jaren ook wat meer electro. Trance is misschien vrij dood in België, maar kan op Laundry Day herleven dankzij Tiësto's garantie op ambiance op de dansvloer. Ondertussen gaan electroliefhebbers best naar Maxim Lany (20:30 - 21:30, Red Bull elektropedia).

Als we van al die Tiëstotrance wat moe worden, springen we even later op de hardstyle van Coone en de Nederlanders van Deepack (23:00 - 00:00, Dirty Workz-Harder Stylez). Door velen verguisd, maar hardstyle kan echt knallen. Wie de avond iets rustiger wil afsluiten, vindt zeker zijn gading bij de heerlijke minimaltechno van Fuseresident Pierre (22:00 - 00:00, Legendz Minimal).

U ziet het, het is érg moeilijk kiezen op LaundryDay. Het overaanbod aan sterke, veelal Belgische acts, maakt van dit festival een gegarandeerd feestje. Wij zijn alvast present, en na deze smaakmaker vermoeden we van u hetzelfde. Vergeet vooral de vuile was niet!

Meer informatie over de artiesten is te vinden op http://www.laundryday.be/.

31 augustus 2009
Dimitri Strobbe