Lang genoeg geDourd

Achtergrond

In De Standaard verscheen eergisteren een artikel over de "enorme drugsvangst" bij de opening van het Dourfestival. Dat schoot toch even in het verkeerde keelgat.

Dus er werden weer heel wat halve gares op weg naar Dour opgepakt en die hadden dus weer de nodige illegale substanties bij zich. Niks nieuws onder de zon eigenlijk. Want elk jaar staan de flikken weer aan de uitrit van de E19 en elk jaar weer laten diezelfde snotneuzen zich betrappen.

De jeugd lijkt er door de jaren heen niet slimmer op te worden. Maar dat De Standaard het nu plotseling nodig vond om die "onwetende" ouders even op de hoogte te brengen van het feit dat Dourfestival een poel van verderf is, dat begrepen we toch niet helemaal.

Ok, het blijft natuurlijk een krant en als er zo'n berichtje binnenloopt, dan maak je daar een artikel rond. Zo werkt een krant nu eenmaal. Maar aan de andere kant zijn er altijd onschuldige partijen, die mee in de klappen delen. Dit keer zijn dat waarschijnlijk de niet-drugsgebruikers, die het toch maar weer moeten uitleggen aan hun ouders. En de organisatoren van een festival als Dour natuurlijk. Want ook zij hebben daarin een verantwoordelijkheid. Maar het grootste deel van de medewerkers van zo'n festival zijn vrijwilligers. En of zij onderlegd (en bevoegd) zijn om die snoodaards eruit te pikken, blijft nog maar de vraag.

Ik vraag me dan ook af of, als er zo'n persbericht zou binnenlopen in verband met Rock Werchter, Pukkelpop of Tomorrowland, dat dan ook zou verschijnen in de kwaliteitskrant, die De Standaard pretendeert te zijn. Of liggen de belangen dan anders? Werd er niet gesponsord? Kunnen we dat wel maken? Een hele hoop vragen waarop, in het geval van Dour, waarschijnlijk negatief zal worden geantwoord. Kan zo'n kwaliteitskrant dan niet objectief zijn en ook dit soort berichtjes over zich heen laten gaan?

18 juli 2015
Patrick Van Gestel