#Lalalasongs - Michael Kiwanuka - You Ain’t The Problem (2019)

#Lalalasongs - Michael Kiwanuka - You Ain’t The Problem (2019)

Vreemd thema op het eerste gezicht, maar gaandeweg zal blijken dat het soms poepsimpel kan zijn.

You Ain’t The Problem is een recenter nummer, dat al aan het begin flink in de ‘la la la’s’ grossiert. Dit vrolijke nummer ontstond uit Michael Kiwanuka's gevoelens van minderwaardigheid, in een industrie die zeer competitief is. “Als je er niet bij hoort, leef dan in de problemen”, zingt hij uitdagend. Kiwanuka legde aan de New York Times uit dat hij nadacht over hoe hij op festivals zelfbewuster zou kunnen worden, omdat de andere acts volgens hem toch zoveel getalenteerder waren dan hij.

Uiteindelijk werd hij het beu om zichzelf bij wijze van spreken in elkaar te slaan. "Er is niets mis met mij,” prentte hij zichzelf in. “Natuurlijk kan ik aan mezelf werken en groeien. Gedaan met deze zelfspot, laat me gewoon genieten van de geweldige ervaring kunstenaar te zijn, in mezelf geloven en doorgaan." Daarom schreef Kiwanuka een lied waarin hij zingt: "Jij bent niet het probleem. Ik hoop te zijn wie ik geloof." 

Dit was het nummer dat Michael Kiwanuka op weg zette naar zijn album ‘Kiwanuka’. Hij legde aan The Sun uit dat het de beginselverklaring van het project werd. "Het duurde drie tot vier uur voordat ik iets had om aan de andere jongens te presenteren", zei Kiwanuka. "Het voelde gewoon goed, maar toch zong ik over alle dingen die me zenuwachtig maakten in de studio, al die onzekerheden die voordien voor problemen hadden gezorgd. Dat nummer klonk goed en het was leuk om het te doen."

"Het is een ander soort nummer dan wat ik daarvoor deed, en vanaf dat moment stroomden de teksten er gewoon uit en kwamen de ideeën", voegde hij eraan toe. Michael Kiwanuka gooit een lyrische granaat naar binnen wanneer hij bekent: “Vroeger haatte ik mezelf.” Aan Q Magazine vertelde hij over de tekst: "Nou ja, je overdrijft en zet de dingen extra in de verf om een punt te maken. Zulke momenten heb je wel eens, maar dat is niet elke dag zo. Je moet je echter bewust zijn van die gedachten, want het kan de overhand nemen en dat is waar het gevaarlijk wordt. Muziek helpt je om die gedachten uit je systeem te krijgen. Maar de conclusie is dat mensen vragen: “Dacht je dat echt?””

You Ain’t The Problem was de eerste single van ‘Kiwanuka’. Het album kreeg lovende kritieken en won de Mercury Prize 2020. De jury zei: "Klassiek en toch eigentijds, puttend uit de muziekgeschiedenis en tegelijkertijd een intens persoonlijk werk van zelfexpressie - dit is een album dat de tand des tijds zal doorstaan."

https://www.youtube.com/watch?v=ivvs_qL6t_c 

28 juli 2024
Laurens Leurs