#LaLaLaSongs Iggy Pop - The Passenger (1977)

#LaLaLaSongs Iggy Pop - The Passenger (1977)

Vreemd thema op het eerste gezicht, maar gaandeweg zal blijken dat het soms poepsimpel kan zijn.

 

Dit nummer is geschreven door Iggy Pop terwijl hij in de S-Bahn (metro in de voorsteden) in Berlijn reed. De teksten weerspiegelen de nomadische, eenzame geest van een punk-outcast. Producer en partner in crime David Bowie zong oorspronkelijk de achtergrondzang voor de herhaalde "La-La" s in het refrein. Dit werd ook uitgebracht als de B-kant van de enige single van het album ‘Success’. In 1998 werd het een nummer 22-hit in Groot-Brittannië nadat het in een tv-advertentie van Toyota Avensis te zien was.  

De muziek is geschreven door Ricky Gardiner, een voormalig lid van de progrockband Beggars Opera. Hij zat werkeloos op zijn gitaar te tokkelen terwijl hij onder de appelbloesem bij zijn landelijke huis zat, toen hij de akkoordenreeks The Passenger bedacht. In de krant The Independent van 14 oktober 2005 herinnerde hij zich: "Het was een geval waarin de akkoordsequentie 'er doorheen gleed' terwijl ik verdwaald was in de glorie van een prachtige lenteochtend."

Gardiner was sessiegitarist tijdens de Lust For Life- sessies. Hij zegt in hetzelfde artikel: "Toen ik werd uitgenodigd om met David en Iggy naar Berlijn te komen, realiseerde ik me niet dat ze materiaal nodig hadden, dus ik was niet voorbereid toen ze me vroegen of ik iets had." 

Gardiner speelde zijn akkoordenreeks op een unplugged Stratocaster. Pop voltooide de tekst, geïnspireerd, zei hij, door een gedicht van Jim Morrison.  Het album werd opgenomen tijdens een zelfopgelegde "ballingschap" in Berlijn, Duitsland, waar Iggy Pop en zijn vriend David Bowie zich ertoe verbonden hun drugsgewoonten af ​​te bouwen, een zet waarvan ze later toegaven dat deze slechts matig succesvol was, omdat ze het hedonistische nachtleven dat de stad te bieden had niet konden negeren. 

Dit nummer werd een kleine hit in Groot-Brittannië voordat Iggy Pop's opnieuw uitgebrachte originele versie. In 1987 piekten Siouxsie & The Banshees met hun cover op nummer 41. In 1995 nam Michael Hutchence van INXS een versie op, die op de soundtrack van ‘Batman Forever’ staat. In een interview met Q magazine in januari 2008 vertelde Iggy Pop hoe hij en Bowie nog steeds de alledaagse dingen moesten doen tijdens hun "ballingschap" in Berlijn: "Wonen in een Berlijns appartement met Bowie en zijn vrienden was interessant. Wie deed de klusjes? Nou, ik meen me te herinneren dat ik een beetje aan het stofzuigen was. De grote gebeurtenis van de week was donderdagavond. Iedereen die nog leefde en naar de bank kon kruipen, zou naar ‘Starsky And Hutch’ kijken.”

 Iggy Pop vertelde The Guardian : "The Passenger' is gedeeltelijk geschreven over het feit dat ik tot in het oneindige door Noord-Amerika en Europa had gereden in de auto van David (Bowie). Ik had geen rijbewijs of voertuig."

22 juli 2024
Marc Alenus