#KurtVileKiest - Aphrodite’s Child - Valley Of Sadness (1968)
Hij startte ooit als gitarist bij The War On Drugs, maar kiest sinds 2008 voor het solopad als muzikant en sporadisch als producer. Kurt Vile is gek van muziek en toont dat een week lang met zijn favoriete tracks.
Kurt Vile's smaak kaatst alle eclectische kanten op. Van Gary Numan naar The Byrds en van Depeche Mode naar Aphrodite’s Child. Boeiend is de inspiratietocht wel. Valley Of Sadness zette hem op weg naar de progpop, want dit is voor hem muziek van een andere planeet en dat is deels te danken aan Demis Roussos, een Egyptenaar die in Griekenland belandde en beïnvloed werd door de Britse invasie.
Alle leden van Aphrodite’s Child (Demis Roussos, Vangelis Papathanasiou en Loukas Sideras) zijn doorgewinterde muzikanten en de productiekunsten zijn vaak ver voor op het peloton. Vile: “It’s so clean and everything is brilliantly isolated. It’s so weird and out-there and for so long I looked on this as a guilty pleasure.”
Aphrodite's Child had in de jaren 1968 - 1971 een aantal hits in Europa, zoals Rain And tears, I Want To Live, Marie Jolie, It's Five O'Clock en Spring Summer Winter And fall. Nog voor het verschijnen van het conceptalbum '666' vertrok Roussos met Koulouris, Lucas, Harris Chalkitis en Lakis Vlavianos op tournee als Demis From Aphrodite's Child, omdat Vangelis niet meer wilde toeren. Na de release van solosingle We Shall Dance viel de groep uit elkaar.
Vangelis maakte het album '666' zelf af in 1971, maar het duurde tot eind 1972 voordat de platenmaatschappij het wilde uitbrengen. Toen de groep ontbonden werd, werd Demis Roussos succesvol als solo-artiest met een flink aantal hits. Ook Vangelis boekte succes, onder andere met filmmuziek. Lucas Sideras maakte twee minder succesvolle lp's.