Kurt Overbergh (Ancienne Belgique)

Achtergrond

Niet alleen onze eigen redacteurs hebben een mening over het afgelopen jaar, ook bekende en minder bekende individuen die nauw verbonden zijn met het muziekwereldje leggen dezer dagen hun ei op onze redactie. Kurt Overbergh is artistiek directeur van de Ancienne Belgique en kijkt even over de schouder.

Kurt Overbergh (Ancienne Belgique)



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Wie zoekt die vindt. De ondergrond blijft spannend (Haxan Cloak! Savages! Portal! Forest Swords!) En de groten (Nick Cave, Blixa Bargeld en Kanye West) weten zich spannend heruit te vinden. De Belgen houden een bescheiden winterslaap, klaar voor hun mastjaar in 2014.

Wat vond jij de beste 5 platen van 2013?

1. Various Artists - ‘The Rise & Fall of Paramount Records, Volume One (1917-1932) -10 kilo (!) wegende box op Jack White’s Third Man Records
2.  Nick Cave & The Bad Seeds – ‘Push The Sky Away’
3.  Ólöf Arnalds - ‘Sudden Elevation’
4.  Kanye West – ‘Yeezus’
5.  Earl Sweatshirt – ‘Doris’

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Ik gok: het album van Daft Punk. Door de übermarketing kreeg ik schrik ze te beluisteren. En heb ik tot op heden nog niet gedaan. Bewust.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Teho Teardo & Blixa Bargeld – ‘Still Smiling’: bloedmooi project van Blixa met de Italiaanse multi-instrumentalist Teho Teardo. Als Nick Cave één van dé platen van het jaar maakt mag deze ex-Bad Seeds toch ook even in de spotlight?

Wat vond jij de beste 3 concerten van 2013?

1. Mount Eerie, AB Club, 16/5
2. Savages, SXSW (Austin, US, 14/3), Botanique (13/5) én Pukkelpop (15/8)
3. Doe Maar, Lotto Arena, 15/1

Wat was jouw fijnste concertervaring van 2013 en waarom?

An Evening With Laika (AB, 26/01) met o.a. Evil Superstars, William Basinski, Fennesz en Holy Herndon. Omdat er op deze dwarsheid veel volk af kwam: achthonderd bezoekers die op zoek waren naar een ander geluid. Niet evidentie werd hier gehonoreerd. Heerlijk!

Wat vond jij de beste song van 2013?

Foxygen – San Fransisco

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Danny Fabry – Fitter van Getwitter. Hallo? Is de wereld een kleuterschool? Lang geleden dat ik nog ZO KWAAD werd van een nummer.

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Thumpers. Wat een plezier om zo’n band te aanhoren. Mooiste citaat so far over deze band “It’s like they’re OD-ing on joy”. Imponeerden reeds als opener voor CHVCHES in AB. Fuck wat een band! Wat een energie! Dit MOET groot worden.

Wat mogen we van jou verwachten in 2014?

Een boertje na elke maaltijd. Maar hopelijk ook een eerlijke, muzikale inbreng in het Belgische landschap. Zodat we in 2014 fier kunnen terugblikken op The Sound of The Belgian Underground, An Evening With Laika en ons festival rond black metal (IBM ofte: Inspired By Black Metal).

16 december 2013