Kurt Overbergh

Eindejaar 2016

Kloppend hart van de Ancienne Belgique, muzikaal visionair en gewoon sympathiek man Kurt Overberghs lijstje is zoals hijzelf: eigenzinnig en eigenaardig.

Mooi gepoetste plaat

1. Kanye West – ‘The Life Of Pablo’

2. Raime – ‘Tooth’

3. Colin Stetson – ‘Sorrow - A Reimagining Of Gorecki's 3rd Symphony’

4. Noura Mint Seymali – ‘Arbina’

5. Chance The Rapper – ‘Coloring Book’

Mooi in levende lijve

Naast Beyoncé in het Koning Boudewijnstadium vooral ook Show Me The Body (Pukkelpop): eindelijk nog eens een band om schrik van te hebben. Kleine voorspelling: deze “Steve Albini op banjo” zal in indiemiddens in ’17 een heuse storm veroorzaken.

Mooi niet!

Rihanna (Pukkelpop): wat een sof! Liefst anderhalf uur te laat betrad ze het podium zonder een prikje energie. Jammer dat ze in had, anders had het terechte boegeroep – dat maar liefst vijfenveertig minuten aanhield – haar ongetwijfeld compleet gedestabiliseerd.

Mooi maar gemist

Ooit ben ik helemaal mee, maar al mijn vakantiegeld ging reeds eerder dit jaar op naar het verleden: ik kocht een dertigtal originele Impulse-platen (John Coltrane! Johnny Hartman! Max Roach!) en daar moet ik me in ingraven. Die Frank Ocean- en Cohen-plaat zal voor 2017 zijn.

Mooi beeld

Een waardige ode van Condor Gruppe aan de invloedrijke Moondog – The Viking Of 6th Avenue - die in ’16 honderd jaar zou geworden zijn. Bassist jan Wygers is een Moondog-lookalike en mag de hoes sieren.

De toekomst is mooi

Met JAZZ 100 vieren de we de honderdste verjaardag van de allereerste jazzplaat (The Original Diixieland Jass Band met ‘Liver Stable Blues’) en dat vieren we in AB één jaar lang met de strafste hedendaagse jazz. Met BRDCST zijn we aan onze tweede editie toe en ons koppig kindje zal zonder oogkleppen surfen tussen het spannendste uit de noise, global beats, postclassical, afrofuturisme, hiphop en avantgarde elektronica.

Een mooie toekomst voor…

Run The Jewels (naar het brede publiek, wij allen zijn reeds jaren fan) en saxofonist Shabaka Hutchings (de Britse Kamasi Washington) gaan culturele harten veroveren.

29 december 2016
Patrick Van Gestel