Kristof Van Landschoot

Achtergrond

En zo loopt 2013 alweer ten einde. Onze redacteurs blikken terug op het voorbije jaar en werpen een doordachte blik op wat komen gaat. U schuift zoals altijd de voeten onder tafel en smult mee...

Kristof Van Landschoot



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Ik heb met veel interesse de grote discussie rond Spotify gevolgd. Dat Thom Yorke, de grootvader van het pay what you want-model, een tegenstander blijkt te zijn begrijp ik niet. Het zal me benieuwen hoe dit verder evolueert. Ondertussen is Spotify voor mij een onmisbare bron van muzikale ontdekkingen, dat me een heel jaar door vooral naar muziek van ver voor 2013 heeft geleid.

Ook was 2013 het jaar dat Jay Z met Marina Abramovic flirtte, dat The Knife een comeback maakten en dat ik een week in New Orleans verbleef. Ook heb ik nog altijd geen nummer van de nieuwe Daft Punk gehoord, wat me doet vrezen dat mijn zelfopgetrokken anti-bullshit-cocon misschien wat té efficiënt aan het worden is.

Wat vond jij de beste 10 platen van 2013?

1. Kanye West - 'Yeezus'
2. Earl Sweatshirt - 'Doris'
3. Deerhunter - 'Monomania'
4. Dirty Beaches - 'Drifters'
5. The Range - 'Nonfiction'
6. The National - 'Trouble Will Find Me'
7. Lapalux - 'Nostalchic'
8. Fuck Buttons - 'Slow Focus'
9. The Knife - 'Shaking The Habitual'
10. The Field - 'Cupid's Head'

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Ik heb een paar keren proberen 'AM' van The Arctic Monkeys tot het einde proberen te beluisteren, maar slaag daar niet in. Ze hebben al hun initiële frisheid verloren en klinken als een doorsnee band, en dat is verdraaid jammer.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Zelf vind ik dat Lapalux best wat meer aandacht zou mogen krijgen. Ik vind niet alles goed wat hij doet, maar er zijn in het genre heel wat grotere namen met minder talent.

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2013?

1. Kendrick Lamar - Ancienne Belgique, 3/02/2013
2. Tindersticks - OLT Rivierenhof, 27/07/2013
3. Dirty Beaches - Ancienne Belgique, 14/05/2013 (voorprogramma bij Veronica Falls)
4. Eels - Pukkelpop, 17/08/2013
5. Deerhunter - Ancienne Belgique, 21/05/2013

Wat vond jij de beste song van 2013?

Kanye West - Blood On The Leaves. Hoe hij de beste track van vorig jaar (TNGHT) samensmijt met wat Nina Simone en Snoop Dogg en daar een misschien nog betere song van brouwt is meesterlijk. Dat hij tegelijkertijd de politieke draagkracht van het samplen van 'Strange Fruit' niet inziet of tenminste weigert te verdedigen als prominente zwarte is tekenend voor de politieke desintresse van hedendaagse popmuziek.

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Dat moet één of ander Nieuw Vlaams Gedrocht geweest zijn op Radio 1. Sinds het succes van Flip Kowlier lijkt iedere patattenboer te denken dat als hij in zijn dialect zingt zijn song automatisch een meerwaarde heeft die iets toevoegt aan het Vlaams muzieklandschap.

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Naar een verrassing van formaat! Omdat die altijd 't leukst zijn, tiens.

31 december 2013
Kristof Van Landschoot