Kristof Uittebroek (Customs/ August Albert)

Achtergrond

Niet alleen onze eigen redacteurs hebben een mening over het afgelopen jaar, ook bekende en minder bekende individuen die nauw verbonden zijn met het muziekwereldje leggen dezer dagen hun ei op onze redactie. Kristof Uittebroek had af te rekenen met heel wat shit binnen en rond Customs. Hij blikt dan ook terug maar ook vooruit, want net op het eind van 2013 kwam alles goed.

Kristof Uittebroek (Customs/ August Albert)



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Een moeilijk jaar. Weinig tijd gehad om concerten te gaan bekijken. Enorm hard gewerkt.

Wat vond jij de beste 5 platen van 2013?

1. NIck Cave & The Bad Seeds - 'Push The Sky Away'
2. Unknown Mortal Orchestra - 'II'
3. Arcade Fire - 'Reflektor'
4. MGMT - 'MGMT'
5. Franz Ferdinand - 'Right Thoughts Right Words Right Actions'

Wat is de meest overschatte plaat van 2013?

'Reflektor' van Arcade Fire. Zoals elke plaat van Arcade Fire heb ik ze gekocht én ik ben er erg blij mee ook. Ze heeft al zeer vaak opgestaan! Ze staat zelfs in mijn top 5. Maar dan nog is ze vreselijk overschat. Er wordt gedaan alsof Arcade Fire de geniaalste band op aarde is, die zichzelf altijd maar opnieuw uitvindt en tekstueel een enorme diepgang kent. Dat is simpelweg niet waar. Meer nog, ik vind dat ze tekstueel en qua beelden behoorlijk beperkt zijn en zichzelf blijven herhalen: op hun debuut draaide alles rond 'the neighbourhood', bij de derde plaat werd dat 'the suburbs'. Twee keer hetzelfde als je't mij vraagt. En nu doet men alsof dat concept van die reflektor zo straf bedacht is, terwijl die reflektor al in Black Mirror zat op hun tweede plaat. Op hun vorige stond een track genaamd 'Modern man', en nu heet hij plots 'Normal Person'. Kom me dus niet vertellen dat Arcade Fire zo geniaal is dat ze nooit eens in herhaling vallen. Maar soit, dat is ook niet erg. Zeer fijn album, maar maak er aub ook niet meer van dan het is.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Geen idee, ik hoor sowieso al relatief weinig nieuwe platen, dus de meest onderschatte zal zeker niet tot bij mij geraakt zijn.

Wat vond jij de beste 3 concerten van 2013?

1. Doe Maar - Lotto Arena
2. Atoms For Peace - Lotto Arena
3. Jools Holland and his Rhythm & Blues Band - Het Depot

Wat was jouw fijnste concertervaring van 2013 en waarom?

De Try-out van Customs in Rotterdam twee weken geleden: Customs heeft in 2013 heel wat shit gekend binnen en rond de band en dat was het moment waarop ik dacht "voila, we zijn erdoor en we zijn er beter door geworden".

Wat vond jij de beste song van 2013?

MGMT: Mystery Disease

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Het zou niet eerlijk zijn tegenover alle andere nummers die een vermelding verdienen om er nu eentje uit te pikken. Maar haten doe ik dus niet, hé.

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Geen idee, eerlijk gezegd...

Wat mogen we van jou verwachten in 2014?

Begin 2014 komt de nieuwe van Customs uit: The Market. We hebben zelf een label opgericht, genaamd How Is Denmark Records. DIY!

31 december 2013
Marc Alenus