Kriskras door Sonic City

Voorbeschouwing

“The Future Is Female”, is de slogan waarmee Wilde Westen ons eerder dit jaar nieuwsgierig wou maken. Eind mei viel eindelijk de naam: Courtney Barnett volgt Thurston Moore op als curator van Sonic City met als leitmotiv: veel vrouwelijke artiesten op de affiche. Dit weekend is het zover en kun je in Depart te Kortrijk tweeëndertig bands gaan ontdekken of terugzien. We steken je alvast een handje toe bij het uitstippelen van je parcours.

“Friday On My Mind”

Schreven we hierboven "tweeêndertig bands"? Maak er maar zesendertig van, want ook dit jaar is er een pre-party op vrijdag. Je kunt Jaye Jayle, Emma Ruth Rundle, FACS en Zola Jesus die avond als weekendopwarmers meepikken. Wij kijken vooral uit naar de donkere, ritmische postpunk van FACS (met Brian Case in de gelederen. En die stond vorig jaar ook al op de Sonic City pre-party).

“A Rollin’ Skating Jam Named Saturdays”

Het door Courtney Barnett gecureerde vrouwvriendelijke luik begint op zaterdag. En dat zul je al meteen geweten hebben. Hou je van Slowdive, Warpaint en Cigarettes After Sex, dan mag je met je lunchrestjes nog tussen de achterste kiezen al om 14u naar Mint Field. De Mexicaanse band is afkomstig van Tijuana, op een steenworp van de grens met de VS. Wat ons betreft mag die muur er echt wel komen, maar dan wel graag een muur van versterkers.

In hetzelfde straatje, doch met een poppy Stereolab-ondertoontje kun je later op de dag ook nog Sasami aanstippen (16u20).

Let’s Eat Grandma (18u50) verraste een paar jaar geleden als een soort friemelende tienerversie van Cocorosie. Intussen is het Britse duo rijper geworden en lijken ze nog meer invloeden de sound te hebben binnengesleept. In Kortrijk komen ze tweede worp ‘I’m All Ears’ voorstellen met de drumster van Savages als versterking! Wij zijn alvast benieuwd.

Op Leffingeleuren schreven we twee maand geleden over de Ierse Hilary Woods (18u00) dat ze “ons in haar eentje door zeven nu eens erg spaarzame en dan weer met loops aanzwellende songs loodste. Soms op gitaar, maar de mooiste momenten beleefden we toen ze blootvoets achter de piano zat. Rondom ons verstilde alles en had je een speld kunnen horen vallen”. Het wordt zaterdag hét rustpunt van de dag. Mis het niet.

Vraag je je soms af hoe het nog zou zijn met Cate Le Bon? Wij eigenlijk niet, maar we zijn blij dat ze in Kortrijk samen met Tim Presley (White Fence) aantreedt onder de naam DRINKS (21u50). Met echo’s van Talking Heads en Deerhoof kan het alle kanten uit: geniaal goed of gewoon een moment om - what’s in a name - drankjes te gaan halen aan de toog. Soit, we kijken ernaar uit (zowel naar DRINKS als naar de drankjes...)

De headliners op zaterdag zijn Joan As Police Woman en - natuurlijk - Courtney Barnett, maar die hoeven we je wellicht niet meer voor te stellen?

“A Sunday Kind Of Love”

De grotere namen op zondag zijn Poliça en Melanie De Biasio, maar ook op de slotdag van Sonic City valt er van alles te ontdekken. Wij zullen al om 13u40 op post zijn voor Dream Wife, heerlijke punk van over het kanaal - there’s more to life than Idles and Shame, but not much more - die twijfelt tussen het ruwe van Hole en het gladde van Garbage. Recent mochten ze nog openen voor dat Garbage en The Kills. Dus laten we er maar vanuit gaan dat ze ongevaarlijk zijn op een ontwakende zondagmiddag. Wel waarschuwen we je voor oorwormen!

Snail Mail (16u40) vond het warm water opnieuw uit. En het smaakt heel erg naar de jaren negentig (denk bijvoorbeeld aan Juliana Hatfield Three). Aanstekelijke liedjes zorgden voor een erg gehypet album en Snail Mail was de band die je moest zien dit jaar. Wij zagen haar nog niet, maar grijpen met beide handen de herkansing die Sonic City aanreikt.

De excuusman van dienst op Courtney Barnetts vrouwelijke line-up, is singer-songwriter Ryley Walker (18u10). Walker releasete eerder dit jaar het album ‘Deafman Glance’, waarop hij verder gaat op het pad van de betreurde John Martyn. Verwacht geen testosteronexplosie van de stier in de backstage, maar gewoon drie kwartier bloedmooie songs. Je vindt ons op de voorste rij, vervaarlijk aan ’s mans lippen hangend.

“Three Imaginary Boys”

Wie aan twee alternerende podia nog niet genoeg heeft, moet niet wanhopen. Girls Go Boom en onze collega’s van Dansende Beren kregen van Sonic City carte blanche voor een klein derde podium. Op die Revelation Stage pik je op zaterdag (14u00) best Peuk mee. De Limburgse band kreeg de nineties letterlijk met de paplepel binnen en schitterde vorig weekend nog op het festivalletje van die andere collega’s van Luminous Dash. Op zondag raden we je dan weer het Gentse Rumours aan (18u20), donker, tropisch en onweerstaanbaar.

Heb je nu je parcours uitgestippeld, maar nog geen ticket? Geen nood, er zijn nog dagtickets beschikbaar voor vrijdag en zondag alsook een handvol weekendtickets via de website van Wilde Westen. Zaterdagtickets en driedagencombitickets zijn uitverkocht.

6 november 2018
Christophe Demunter