KRANKLAND - Esperance

KRANKLAND - Esperance

Binnenkort mogen we van KRANKLAND een nieuwe digitale ep verwachten. Die heet 'Voices', en daarop zijn de prachtstemmen te horen van Espérance, Hortensia en Sulekho, drie prachtvrouwen die Thomas Werbrouck mocht leren kennen én mocht samplen in de pyschiatrie PSC Sint-Alexius in Brussel.

Eerste single daaruit is Sulekho#2, een betoverende ervaring die je de ogen wijd doet opensperren van verbazing en enthousiasme, gebaseerd op opnames die Werbrouck maakte eind september van 2019 tijdens een vrij podium in het PSC.

Hij zegt daar het volgende over: “Het moet de tweede of derde keer zijn dat ik hier in de psychiatrie rondloop en ik ben nog altijd onwennig. Angst voor het onbekende, zoiets. En dan begint die fabelachtige stem te zingen: Espérance. In die machtige galm van de kapel, daar in Elsene. Ik weet nog dat ik snel op mijn gsm keek: ben ik dit aan het opnemen? Kippenvel! Op dat moment vielen de puzzelstukjes samen voor dit project: ik wil een eerbetoon brengen aan stemmen. Naakt, eerlijk, ongedwongen. Om mensen die aan stemmen lijden een stem te geven.”

Later bouwde hij muziek en een soundscape rond de opname en Dijf Sanders stond in voor de mix. Galm moest hij alvast niet meer toevoegen.

Stan Lievens tekende voor de video hieronder nadat hij ook al de lyric-video van Sulekho#2 voor zijn rekening nam. Hij leefde zich helemaal in in de sfeer en het mysterie en gaf die vorm in een eigen visuele taal, perfect balancerend tussen die ontheemde lamentaties: “Je suis triste, je suis triste” en “Jésu Christe, Jésu Christe”.

Een en ander kadert in de Introspection Music Experience waar je hier alles over kan lezen.

14 februari 2021
Marc Alenus