Kovacs

Achtergrond

Zo nu en dan overkomt het ons; het komt altijd onverwacht, maar het genot blijft dagen, zo niet weken nazinderen: verliefdheid op het eerste gehoor. Het uit zich door een song minstens vijftig keer af te spelen zonder ook maar enig spoor van verveling, een aandoening die men in medische kringen – als je "lied" vervangt door wat dan ook – met stelligheid zou bestempelen als een zware verslaving.

Kovacs



In een zwaardere gradatie uit zich dat in de vorm van een dagenlange loop, met tussenpauzes – een mens moet nog in stilte kunnen eten en slapen, nietwaar. ‘Zeg nu gewoon welk lied’, hoor ik u luidop foeteren. Welnu, sta mij toe om eerst de verantwoordelijke voor mijn verslaving voor te stellen. Vermits haar naam nog niet tot in de Vlaanders geraakt is, is de kans groot dat de vrouw in kwestie geen belletje zal doen rinkelen: Sharon Kovacs, AKA ‘The Voice of Eindhoven’.

Een opvallende verschijning: kaalgeschoren kruin omhuld door een soortement bontkraag, een machtige maar tegelijk integere présence en een bijzondere huisstijl. Maar wat belangrijker is: deze dame is gezegend met een diepdonkere, rauwe soulstem. De Nederlandse Amy Whinehouse, hoewel Kovacs nog zwaarder en doorleefder klinkt. En dat kon een neutrale vaststelling zijn, ware het niet dat mijn nieuwste auditieve festij paradoxaal genoeg amper vierentwintig lentes telt.

In Nederland is Kovacs reeds dé belofte van dit jaar: de Volkskrant benoemde haar tot muziektalent van 2015 en de single My Love van haar in mei 2014 uitgebrachte EP werd terecht een megahit. Vorig jaar werd ze al uitgeroepen tot ‘Serious Talent’ door de Nederlandse radiozender 3FM. De release van haar debuutalbum ‘Shades Of Black’ staat gepland op 3 april.

De single My Love is alvast zéér veelbelovend, in die mate dat ik voorspel dat deze jonge deerne weleens de sensatie van de Lage Landen kan worden. Oordeel zelf hoe Kovacs zingt met de zwaarmoedigheid, sérieux, passie en tegelijk flegmatiek van een doorgewinterde souldiva. En dat gitaarriffje in het refrein is om van te smullen – dat moesten we nog even kwijt. In de gaten houden, die handel.  
 

9 februari 2015
Quentin Soenens