#Koperwaren - Joe Jackson - Go For It (1984)

#Koperwaren - Joe Jackson - Go For It (1984)

Er zijn zo van die momenten in het bestaan van een muziekliefhebber, die je even doen stilstaan bij een welbepaald fenomeen.  Zo werden wij ooit omvergeblazen (letterlijk en figuurlijk) door een arrangement op een fel gekoesterde Beatles-plaat.  Een bataljon koperinstrumenten gaf het nummer een extra élan. En de song was al niet minnetjes. Reden genoeg om ons oog te laten vallen op magnifieke blazersarrangementen.

Flashback naar de VUB-campus aan de Pleinlaan in Etterbeek, tweede zittijd 1985. En elke keer er een buurjongen in een aanpalend blok zijn examen achter de rug heeft, gooit hij/zij kotvensters wijdopen, plaatst de boxen aan het raam en gooit, de speakers full blast open, Go For It de blokkende wereld in. Hier en daar wordt er gemord, maar na een paar keer wekt het de sympathie op. Het is tenslotte ook maar vier minuten, dat we uit de concentratie gehaald worden. Dus elke keer als wij deze track van 'Body And Soul' horen, ruiken we de zomerachtige en (toen nog) groene campus.

Een nummer over gewone mensen die buitengewoon worden, waarover Jackson later zei: "you can still be a hero even if you're fat or skinny or have big ears.". Ray Charles krijgt een namecheck in het nummer. Hij is dan ook één van de absolute helden van Joe Jackson: “He overcame his blindness to do amazing things. Babe Ruth shows up because he was fat, but still became a great baseball player. As for my biggest hero, it is Beethoven.”

'Body And Soul' was één grote ode aan de jazz. Jackson persifleerde de hoes van saxofonist Ronny Rollins uit 1957 en de plaattitel was een ode aan 'Body And Soul' uit 1939 van Coleman Hawkins. Nog altijd een machtige popode aan de jazz van Joe Jackson die klinkt als een greatest hits.

Bij deze aan alle blokkende medemensen: Go For It.

1 juli 2021
Laurens Leurs