#Koperwaren - Fleetwood Mac - Tusk (1979)

#Koperwaren - Fleetwood Mac - Tusk (1979)

Er zijn zo van die momenten in het bestaan van een muziekliefhebber, die je even doen stilstaan bij een welbepaald fenomeen.  Zo werden wij ooit omvergeblazen (letterlijk en figuurlijk) door een arrangement op een fel gekoesterde Beatles-plaat.  Een bataljon koperinstrumenten gaf het nummer een extra élan. En de song was al niet minnetjes. Reden genoeg om ons oog te laten vallen op magnifieke blazersarrangementen.

Het ware een stuk eenvoudiger geweest voor Fleetwood Mac om 'Rumours' deel twee te maken als opvolger voor één van de best verkochte lp’s of all times, maar de groep ging aan het experimenteren, eerder dan een kopie te maken van dat succesalbum. Resultaat was een dubbel-lp (ook al geen ideaal marketingmiddel) met twintig songs die alle kanten op gingen.

Getuige het percussieve titelnummer Tusk, opgenomen met een marching band. Meer bepaald The USC Trojan Marching Band, die in het Dodger Stadium het een eer en voorrecht vonden om te figureren op de plaat en in de videoclip, aangezien iedereen een exemplaar had van 'Rumours' had. En dat was niet het enige experiment, want Lindsey Buckingham nam de stemmen voor Tusk op in de badkamer met een microfoon laag op de vloer, verbonden met de huisstudio. En delen van de percussie waren lege Kleenex-doosjes, ook al opgenomen in de badkamer.

Maar het meerendeel van de percussie kwam dus van de marching band: "In soundchecks we used to jam on that riff, and I did the riff in drum form. When it came time to make the album, we pulled that riff out, screwed around with it, put it in the dustbin, and then a year into making that album, I pulled it out again and took it with me as a rough track to Normandy and came up with the idea of using the brass band on it, and using about one hundred drummers on it, which we did”, aldus nog Mick Fleetwood.

Tusk is slang voor penis en de song gaat dus over seks. Stevie Nicks in 2015 in Mojo: "I didn't understand the title, there was nothing beautiful or elegant about the word 'tusk.' It really bought to mind those people stealing ivory. Even then, in 1979 you just thought, the rhinos are being poached and that tusks are being stolen and the elephants are being slaughtered and ivory is being sold on the black market. I don't recall it being (Mick's slang term for the male member), that went right over my prudish little head. I wasn't told that until quite a while after the record was done, and when I did find out I liked the title even less!"

"'Tusk' is probably my favorite and most important Fleetwood Mac album", zegt Mick Fleetwood nog. "Tusk meant this band's survival - if we hadn't made that album, we might have broken up." Tijdens de 'Tusk'-tour werden vijf optredens in Californië gespeeld met de marching band, maar aangezien het podium te klein was voor de grote groep, werden hydraulische liften naast het podium gezet om de band toch een plek te geven.

En wie zich afvraagt waarom bassist John McVie figureert als een bordkartonnen figuur vindt het antwoord in een vlammende ruzie met Lindsey Buckingham, waardoor hij op dat moment niet in diens buurt wilde verkeren.

3 juli 2021
Laurens Leurs