#Koning(inn)en - Lorde - Royals (2013)

#Koning(inn)en - Lorde - Royals (2013)

Met de losse pols op royale zoektocht door de backcatalogi.

Toen wij 'Heroine' de debuutplaat van Lorde in huis haalden, bekeken de kinderen ons met grote ogen. Papa, Lorde? Alsof ook wij niet gevoelig kunnen zijn voor puike songs, zelfs al zijn ze van de hand van een toen nog niet eens twintigjarige Nieuw-Zeelandse jongedame. Intussen heeft die jongedame al ruimschoots bewezen haar plaats in de popmuziek te verdienen.

En de eerste keer dat ze de neus aan het venster stak, was meteen eentje met een koninklijke bijklank. Royals heeft het in zich om je omver te blazen. En dat doet het ook. Ella Yelich-O'Connor, zoals haar echte naam luidt, werd voor haar alias trouwens geïnspireerd door blauwbloedigen als daar zijn Marie Antoinette, Lodewijk XVI en de laatste tsaar, Nicholas II.

De song heeft dan weer een andere koninklijke bijklank. Daarin heeft ze het namelijk eerder over de luxueuze levensstijl waarover hiphoppers rappen. Aan de NZ Listener legde ze dat als volgt uit: "When I wrote Royals, I was listening to a lot of rap, but also a lot of Lana Del Rey, because she's obviously really hip-hop influenced, but all those references to expensive alcohol, beautiful clothes and beautiful cars - I was thinking, 'This is so opulent, but it's also bullshit.'"

De titel kwam dan weer van een andere bron: "I had this image from the National Geographic of this dude signing baseballs. He was a baseball player and his shirt said 'Royals.' And I was like 'I really love that word,' because I'm a big word fetishist, I'll pick a word and I'll pin an idea to that. It was just that word and I was like 'This is really cool.'"

Hoe dan ook, deze is voor de kinderen. 

14 april 2022
Patrick Van Gestel