#Koning(inn)en - Killing Joke - Kings And Queens (1985)

#Koning(inn)en - Killing Joke - Kings And Queens (1985)

Met de losse pols op royale zoektocht door de backcatalogi.

Breekend Festival, 7 april 1985. En met Killing Joke op de affiche (Tussen The Long Ryders en The Alarm) meteen het luidste concert, dat wij in tijden meemaakten. Op de golven van het (onverwachte) hitalbum “Night Time” was er sprake van een heuse comeback voor Killing Joke, die er in 1982 even de riem hadden afgelegd. En bovendien was de meute zo enthousiast dat ook de houten vloer voor het podium de lucht inging en de security inderhaast moest opgetrommeld worden of de tent werd helemaal afgebroken. Donker feestje van Jaz Coleman en zijn maten.

Kings And Queens was al de derde single van uit de vijfde studioplaat en de deur werd terug wagenwijd opengegooid door Love Like Blood. De balans zat goed op 'Night Time', waarop de donkere, harde wavekant goed in evenwicht zat met toegankelijker elementen. Vooral de anthemische kracht van de singles vond veel bijval bij een breder publiek.

Kings And Queens, over de geneugten van het vlees en de mensen die een forse oog dicht knijpen voor lelijke dingen als armoede en toch te blijven leven als koningen en koninginnen.

15 april 2022
Laurens Leurs