Koerian Verbesselt

Achtergrond

1. D’Angelo and the Vanguard – 'Black Messiah' 2. Run the Jewels – 'RTJ 2' 3. Ben Frost- 'Aurora' 4. Swans – 'To Be Kind' 5. Carla Bozulich - 'Boy' 6. Beck – 'Morning Phase' 7. The Antlers – 'Familiars' 8. Parquet Courts – 'Sunbathing Animal' 9. St. Vincent – 'St. Vincent' 10. Behemoth – 'The Satanist'

Koerian Verbesselt

Amai, dat kon beter!

Het verschrikkelijke 'Once More Around the Sun' van Mastodon, na 'Hunter' zet de metalgrootheid haar val verder. Single High Road in het bijzonder doet bij mijn oren een spontane staking uitbreken. Het klinkt te "teenage angst", te veel Offspring. Een metalnummer mag catchy zijn, maar dan moet het wel de nodige power hebben, of een beetje epiek in zich dragen. De hele Britisch New Wave was catchy, maar die hadden het vorige wel begrepen. Waar is March of the Fire Ants? Leuke clip, dat wel.

Mocht ik kunnen, wekte ik deze terug tot leven

Paco De Lucia, virtuoos op de klassieke gitaar. Wat hij kon met zijn linkerhand en een fretboard was van interstellaire proporties. Daarnaast slaagde hij er ook nog eens in zoveel passie in zijn spel te leggen dat hij door welingelichte bronnen werd geciteerd als de grootse factor in Global Warming. Als dank voor zijn weder-tot leven-wekking mag hij mij een huiskamerconcert en wat gitaarlessen schenken.

U hebt deze toch gezien?
Omdat de clips van St. Vincent immer mooi zijn. Ritmisch, koel, mechanisch, bizar en bloedmooi, net als het nummer:

Straf live

Parquet Courts, Down the Rabbit Hole, 27 juni
Einstürzende Neubauten, Diksmuide, 8 november
Sinister Sister Performs Zappa Revised, N9, 8 maart

Wegens te druk en allerlei praktische beslommeringen naar niet veel meer memorabels geweest. Het missen van Le Guess Who? om dezelfde redenen slaat nog steeds een gat in mijn hart.

Ik koop hier

Waar ik toevallig passeer als ik geld bij heb. Van de discount-bakken buiten aan de Vynilla in Gent tot de jaarlijkse rommelmarkt van Eeklo, als er platen zijn tekenen mijn portemonnee en ik present. Die eerste huilt steeds meer.

Coolste trend

Ze is waarschijnlijk al een tijd gaande die trend, maar: meta-sites! Sites die het gemiddelde van ratings van talloze muziekmagazines voor evenzoveel albums nemen en zo tot een überlijst komen. Cijfertjes en statistiekjes! Wat is de beste plaat in welk genre volgens welke magazines in welk land op welke datum? Goochelen met variabelen en struinen door het muzieklandschap tegelijk. De innerlijke muzieknerd voeden was nog nooit zo makkelijk. Naast damusic.be ook een interessante plek om nieuw materiaal te ontdekken. 

 

28 december 2014