KOALA - The Waves / It's Just You And Me

Inlandse Maatjes

KOALA - The Waves / It's Just You And Me

Koala’s zijn altijd al trage beesten geweest. Ook het Belgische KOALA keert nu pas terug na zeven jaar.

KOALA, het Antwerps collectief rond Carlos Dyckmans zag het daglicht in 2003. De band bracht al drie studioalbums uit: ‘Gravity’ (2006), ‘Central’ (2008) en ‘Tall Machines’ (2012). Daarna werd het stil, maar deze herfst bracht de band niet één maar twee singles uit. De eerste, The Waves  zal ook op de vierde plaat ‘Outlaw’ komen te staan, maar op die plaat is het koalagewijs nog wel even wachten.

De nieuwe plaat zal hoofdzakelijk een urban-karakter hebben, hoewel KOALA - oorspronkelijk een trip-hopband - altijd al met verschillende genres heeft geflirt. Op The Waves hoor je de Gentse producer Bruce Glue als beatmaker, de Antwerpse rapper Sem Phi (die vaak samenwerkt met Mel Ross), de Antwerpse dichter Gert Vanlerberghe (sinds drie jaar lid van KOALA) en vooral de prachtige stem van Leuvens zangeres Eme.

Het geheel heeft wat van Delavega meets Massive Attack meets The Herbaliser met uiteraard een flinke dosis triphop, maar ook een funky inslag en erg droge, naakte hiphop. Er zitten zelfs wat vintages scratches in van Thomas Vertongen, wat nog meer heimwee opwekt naar de hoogdagen van de vroege hiphop en triphop.

De tweede track heet It’s Just You And Me en is een samenwerking met Notizz die zijn rauwe stem laat botsen met een prominent aanwezige, rootsy klinkende akoestische gitaar. Denk een rauwe Milky Chance of een stripped down DJ Shadow in en je komt in de buurt.

6 november 2019
Marc Alenus