#Klokkengebeier - Ramones - Bonzo Goes To Bitburg (1986)

#Klokkengebeier - Ramones - Bonzo Goes To Bitburg (1986)

Onlangs hadden we een dubbele best of-verzamelaar verworven van DJ Shadow en het viel onmiddellijk op: deze versie van het sonische meesterwerkje Midnight In A Perfect World was anders. Het was namelijk een "extented version", die het onheilspellend geheel nog een extra rondje anticipatie meegaf door het nummer te laten starten met het gebeier van een stel forse kerklokken. Altijd goed voor een graad of wat extra beleving. De perfecte aanleiding voor een weekje kerkklokken, bellen en glockenspielen.

Geen tonnen wegende kerkbel deze keer, maar meer het subtiele belletje van de misdienaar, dat inleidend Bonzo Goes To Bitburg inrinkelt.

Heel knap hoe het belletje even de staccato gitaren meevolgt. Hebben ze van Phil Spector geleerd, the brats. Verderop blijft het klokje netjes verder klingelen, hetgeen een mooi contrast oplevert met de hakkende gitaren en de raspende stem van Joey.

Geschreven als protest tegen het bezoek van President Ronald Reagan aan een Nazi-kerkhof in het Duitse Bitburg op 5 mei 1985. De weinig flatterende referentie was een verwijzing naar de film 'Bedtime For Bonzo' uit 1951, waarin Reagan een chimpansee als tegenspeler had. Een zeldzame politieke song van The Ramones, hetgeen binnen de groep toch ook wel wat discussies moet opgeworpen hebben, want gitarist Johnny Ramone was niet bepaald een progressieve jongeman.

Van de hand van Dee Dee Ramone, Joey Ramone en producer Jean Beauvoir, ook nog ooit actief als bassist van The Plasmatics. Joey kreeg het idee na een nieuwsflash over het bezoek: "It was an outrage, him going to that SS cemetery. He sort of shat on everybody." In Amerika was men er niet zo tuk op en kwam het niet op single uit en een paar maanden later namen The Ramones een nieuwe versie op met een andere titel: My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes to Bitburg) dat dan wel op de lp 'Animal Boy' zou verschijnen en alsnog in Amerika een release zou zien.

Zoals aangegeven, waren The Ramones politiek behoorlijk verdeeld met progressieve Joey (echte naam Jeff Hyman) die als jood bijzonder geraakt was door de trip van Reagan en gitarist Johnny, volhardend republikein en Reagansupporter. Toen the Ramones in de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame ingeleid werden, speechte Johnny met: “God Bless President Bush”. En het was ook hij die erop stond dat het nummer een nieuwe titel zou krijgen. Het belletje moet hem bitter in de oren geklonken hebben.

“You're a politician / Don't become one of Hitler’s children / Bonzo goes to Bitburg / then goes out for a cup of tea.”

20 maart 2021
Laurens Leurs