#KlapKlapKlap - The xx - Heart Skipped A Beat (2009)

#KlapKlapKlap - The xx - Heart Skipped A Beat (2009)

Fijne songs waarbij klapgeluiden (handmatig of machine-aangedreven) een smakelijk onderdeel uitmaken van het geheel.

Terwijl de rest van de wereld de glorie van The XX toeterde, waren wij een beetje traag van begrip, wat nogal eens durft gebeuren. Maar het kan zijn dat we in een film of serie een stukje muziek horen en dan toch op zoek gaan en vertrokken zijn voor een tripje. Het overkwam ons dus ook met dat debuut van The XX. En we zijn van het loyale soort dat daarna ook niet meer afvalt. Want we kennen vrienden die hen intussen alweer uitspuwen. Dat doen wij dus niet.

In Heart Skipped A Beat zit een forse dosis, naar we vermoeden, mechanische claps, die in het Spartaans aandoende geluidsspectrum een prominente percussieve rol innemen. Uit de prestigieuze Eliot School in Putney, waar wel meer artistiek volk uit voortkwam (Hot Chip, Maccabees, Four Tet, Burial,…) en die intussen alweer de deuren sloot.

The XX, de groep die geluid en stilte het mooist kan combineren. En ze zijn zo eerlijk om toe te geven dat ze veel van de mosterd haalden bij Young Marble Giants, die hen voorgingen met een onnavolgbare plaat in 1980, alwaar de regels van de spaarzaamheid in werden bepaald.

13 januari 2024
Laurens Leurs