#KlapKlapKlap - T-Rex - Bang A Gong (Get It On) (1971)

#KlapKlapKlap - T-Rex - Bang A Gong (Get It On) (1971)

Fijne songs waarbij klapgeluiden (handmatig of machine-aangedreven) een smakelijk onderdeel uitmaken van het geheel.

T-Rex, waar handclaps een wezenlijk basisonderdeel waren van het totaalpakket. Trouwens bij uitbreiding was glamrock "all about handclaps". Een studie uit de late jaren tachtig schatte dat 97.4 procent van alle glamrock handclaps bevatte. Maar of dat universitair gestaafd is door een handklapprofessor, laten we best even buiten beschouwing.

Eén van de allerbeste was dus T-Rex. Recent weetje voor onszelf: Marc Bolan had zijn artiestennaam van Bob Dylan, Bo- van Bob en -lan van Dylan.

Dit nummer gaat over sex, maar grappig vaag gehouden om niemand te schofferen, wat in die tijd relatief gemakkelijk was op de BBC. Geschreven op een hotelkamer, terwijl T-Rex in de VS tourde en heel snel daarna in een studio in L.A. opgenomen, waar ze wel al het refrein en het ritme hadden, maar waar de resterende lappen tekst naar verluidt ter plaatse werden toegevoegd onder invloed van een soort van “waspoeder”.

Nummer één in het VK in de zomer van 1971. In Amerika werd het behoorlijk geplugd door de platenfirma, die het pas een half jaar later uitbracht, waarna het net de top tien haalde. Op 16 september 1977 moest de wereld helaas afscheid nemen van Marc Bolan na een dodelijk auto-ongeval.

11 januari 2024
Laurens Leurs