#Kickstarters - Slint - Nosferatu Man (1991)

#Kickstarters - Slint - Nosferatu Man (1991)

U kent dat wel: af en toe zoek je die sonische schop onder je gat op om jezelf aan te vuren, om jezelf tot aan de rand op te laden om dan lekker te ontploffen met de vuist in de lucht. Deze week gaan we voor zeven nummers die er altijd in slagen om net dat te doen.

"The band that killed hair metal", klinkt gewoon veel beter dan "pioniers van de postrock". Eigenlijk hebben we een hekel aan die term postrock, maar enfin. Uit Kentucky, Louisville, ontstaan uit de resten van Squirrel Bait: Slint, één van die groepen wiens invloed achteraf veel en veel groter bleek dan op dat moment, in 1991, het geval was.

'Spiderland' is een monumentaal straffe plaat. Scherp, to the point en vreselijk spannend omgaan met geluidsdynamiek (vooral die kurkdroge drums) en uiteraard in een productie van Steve Albini (wie anders?). Slechts twee platen hebben ze uitgebracht en in 2006 kwamen ze nog eens even terug samen voor een volledige doorloop van 'Spiderland' en dan terug in de geschiedenisboekjes (of toch in sommige geschiedenisboekjes).

10 juni 2021
Laurens Leurs