Kerstliedjes beu?

Achtergrond

Kerstmis, de geboorte van Christus en elk jaar weer de reden om de vreselijkste kersthits op de radio los te laten. Wij van daMusic willen dan ook graag tegengif bieden met zeven (jawel, het heilige getal!) bands die afgaande op hun naam best wel eens christelijk geïnspireerd zouden kunnen zijn, maar waar dat (gelukkig) niet aan te horen is.

Kerstliedjes beu?



  1. The Jesus And Mary Chain – Never Understand

Wie last heeft van de kat van de buren of gewoon Jingle Bells kotsbeu is, zet simpelweg de debuutsingle van deze Schotten op en alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Mensen die niet tegen het geluid van vingernagels op een schoolbord kunnen, gelieve zich te onthouden.

  1. Ministry – Work For Love

De term “Ministry” verwijst o.a. naar de clerus en dat is ook wel toepasselijk voor een band wiens best verkopende album ‘Psalm 69’ was. We hadden misschien nog beter gekozen voor Jesus Built My Hotrod uit voornoemd album, maar we bewaren toch betere herinneringen aan de synthpopperiode van deze Amerikaanse band.

  1. Avenged Sevenfold – Nightmare

Akkoord, je moet al een beetje bijbelkenner zijn om de religieuze referentie te herkennen, maar de naam van deze band verwijst naar de bescherming die God bood aan Kaïn nadat hij hem eerder strafte omwille van de moord op zijn broer Abel. Wie Kaïn kwaad zou doen, zou een zevenvoudige wraak van God op zich afroepen.

  1. Genesis – Jesus He Knows Me

Dat brengt ons naadloos bij deze band. Het verhaal van Kaïn en Abel is immers een onderdeel van het boek Genesis, het eerste boek uit de bijbel. Jesus He Knows Me is misschien wel het toepasselijkste nummer van de band rond Phil Collins (op dat moment toch), maar niet hun beste. Dat was misschien toch wel Dancing With The Moonlit Knight.

  1. Cathedrals - Unbound

We hadden natuurlijk ook kunnen kiezen voor The Church met de klassieker Under The Milky Way  of misschien zelfs voor Chvrches, maar kathedralen hebben toch meer allure en op deze heel recente single klinkt het duo uit San Francisco als een mix tussen Daughter en London Grammar. Zou best eens wat kunnen worden!

  1. Nazareth – Dream On

Akkoord, helemaal misplaatst in dit lijstje, want nog kleffer dan de meeste kerstsongs, maar we konden de achternaam van Jezus toch niet laten liggen, nietwaar. En je mag al blij zijn dat we Love Hurts niet kozen.

  1. Lamb Of God - Redneck

Om het goed te maken, sluiten we af met een beetje thrash metal van Lamb Of God en een paar hete stoeipoezen in de clip. Zalig kerstfeest!

24 december 2013
Marc Alenus