Kenny Wayne Shepherd - 'Trouble Is... 25'

Kenny Wayne Shepherd - 'Trouble Is... 25'

De vijfvoudig Grammy-genomineerde gitarist Kenny Wayne Shepherd vindt dat het vijfentwintig jaar na het uitbrengen van zijn tweede album tijd is voor een remake. 'Trouble Is...' zorgde destijds voor de doorbraak en hierna volgden nog zeven succesvolle platen en een glansrijke carrière. Denk maar aan het all-star-zijproject The Rides met Stephen Stills en Barry Goldberg.

Ongelofelijk dat Kenny Wayne Shepherd nog maar een broekventje van net achttien jaar oud was, toen hij in de studio stond voor het origineel. Nu, op zijn drieënveertigste, heeft hij wederom iets ongelofelijks klaargespeeld: de hele bende, die mee heeft gewerkt aan de eerste uitvoering, stond ook nu weer klaar voor hun oude kameraad. Behalve de originele cast heeft de gitarist alle oude gear nog bij elkaar weten te sprokkelen. Nog nooit heeft hij iets van die spullen verkocht. Hierdoor blijft de authentieke sound van de plaat dan ook vrijwel onaangetast. En om deze sound nog meer te vrijwaren, heeft hij alles live met de band opgenomen. "Ik ben ouderwets. Mensen moeten in dezelfde ruimte zijn om samen muziek te spelen." zegt hij zelf. 

Tijdens Slow Ride en True Lies, die de plaat openen, worden we meteen teruggeflitst naar eind jaren negentig, de periode dat rock en grunge grote sprongen maakten richting het grote publiek. Des te indrukwekkender dat deze jonge gast met dit album zo veel bekijks heeft gehad. Blue On Black heeft in 2019 wel een make-over gekregen. Shepherd heeft samen met metalband Five Finger Deathpunch, countryzanger Brantley Gilbert en Queen-gitarist Brian May het nummer gepimpt. De opbrengsten hiervan gingen naar de Gary Sinise Foundation, een organisatie die zich inzet voor gewonde veteranen.  Als je niet vies bent van ruigere gitaren, neem dan zeker even de moeite om deze versie op te zoeken.

De drie covers zijn alvast witheet. Everything Is Broken van Bob Dylan werd van het brave jasje ontdaan om iets pittigers aan te trekken. Hoewel wel eens gezegd wordt dat je van de muziek van grootheden af moet blijven, bewijst Shepherd hier dat het juist een eer is als je muziek aan een ander publiek wordt voorgesteld. Zowel dit nummer als I Don't Live Today van Jimi Hendrix worden hier de nodige eer bewezen. En natuurlijk mogen we Nothing To Do With Love van Bonnie Tyler niet vergeten. Aan dit nummer wordt een heel nieuwe draai gegeven. 

De rest van het album is vrij identiek aan het origineel. Her en der werd er een beetje opgepoetst en een nieuw glimmend laagje voorzien. Waarom zou je een winnende formule ook veranderen? Deze plaat heeft Kenny Wayne Shepherd eerder al zoveel succes opgebracht. Hopelijk trekt hij hiermee een jonger publiek aan.

Om toch nog iets nieuws toe te voegen, sluit het album zich af met een niet eerder gehoorde versie van Ballad Of A Thin Man, ook al van Bob Dylan. De manier waarop de instrumenten hier het gevoel van dit nummer benadrukken is wederom ongekend. 

4 oktober 2022
Jordi Rijnders