#KatInEenZak - The Cure - The Lovecats (1983)

#KatInEenZak - The Cure - The Lovecats (1983)

Geen kattengejank maar wel een week waarin de song rond een kat draait.

The Cure komt overal mee weg, maar dat wisten we in 1983 nog niet, want na een reeks donkere, misantropische, maar schitterende lp’s met als kers op de taart 'Pornography' in 1982, kwamen ze behoorlijk onverwacht in 1983 voor de dag met dingen als Let’s Go To Bed’ of The Lovecats, speelse, uptempo popmuziek.

The Lovecats was aanvankelijk geschreven als een parodie en Robert Smith nam later afstand van het nummer. In het tijdschrift Rock & Folk zei Smith: "The Lovecats' is verre van mijn favoriete nummer: dronken gecomponeerd, video dronken gefilmd, promotie dronken gemaakt. Het was een grap." De video, geregisseerd door Tim Pope, werd opgenomen in een landhuis dat was "geleend" van een makelaar, die dacht dat ze het wilden kopen. In de ochtend brachten ze de sleutels terug. Bij de opnames werden veel echte katten gebruikt en sommige bandleden droegen gigantische kattenkostuums voor de shoot. Een paar van de shots zijn van Lol Tolhurst, die door de straten dwaalt, terwijl hij zo'n kattenkostuum draagt.

Dit was de eerste Britse toptienhit voor The Cure. Volgens actrice Molly Ringwald werkte wijlen regisseur John Hughes aan een script voor een film, gebaseerd op dit nummer. Ze herinnerde zich in een interview met Vanity Fair dat Hughes, nadat hij 'The Breakfast Club' had voltooid, "me een mixtape gaf van wat de soundtrack zou worden. Dat was ongeveer Dave Brubeck, met het laatste nummer van Bob Dylan."

Het nummer heette oorspronkelijk "The Love Cats" (drie afzonderlijke woorden), zoals blijkt uit de enkele hoes en het twaalf-inch-label. De singlescompilatie 'Standing On A Beach / Staring At The Sea' vermeldde het nummer als "The Love Cats" op de ladekaart en cd, maar "The Lovecats" in het boekje. In 2001, toen het Greatest Hits-album uitkwam, stond het nummer vermeld als "The Lovecats". 

Lol Tolhurst, die begon als drummer van de band en later overstapte naar keyboards, speelde op dit nummer een ander instrument: de vibrafoon.

1 mei 2024
Laurens Leurs