#KatInEenZak - Primus - Tommy The Cat (1991)

#KatInEenZak - Primus - Tommy The Cat (1991)

Geen kattengejank maar wel een week waarin de song rond een kat draait.

Zoals veel Primus-nummers heeft ook deze een behoorlijk buitensporig karakter. Het is onduidelijk of Tommy een echte kat of een man is (een "Tomcat" is een kater), maar hij krijgt zeker veel poesje. De teksten klinken als de slimme dialoog uit een oude film, terwijl we Tommy's verhaal horen over de ingewikkelde baslijn, waar Primus om bekend staat.

Dit nummer is "enigszins gebaseerd" op Tommy Crank, naamgever van de Tommy Crank Band, waar Claypool begin jaren tachtig deel van uitmaakte. "Hij had gewoon een soepel karakter", zei Claypool in het boek 'Primus, Over The Electric Grapevine'. "Hij droeg altijd een gleufhoed, lang voordat iemand een gleufhoed droeg. Eigenlijk een brede rand, meer een Panama. Gewoon een hele vlotte, coole kerel. Het is een beetje op hem gebaseerd, maar het is puur fictief. Het is eigenlijk mijn ‘Mickey Mouse’.”

Dit nummer was een live favoriet en stond in 1990 op 'Suck On This', het eerste album van Primus, een verzameling van de live opnames. In 1991 namen ze een studioversie op met Tom Waits op zang, die verscheen op het album 'Sailing The Seas Of Cheese'. Waits zou later veel bijval krijgen, maar was in die tijd een relatief obscure kunstenaar. Les Claypool van Primus was vanaf het begin groot fan. Hij vertelde: "Toen ik voor het eerst over Tom Waits begon te praten met vrienden, dachten ze allemaal dat ik gek was, omdat ze John Waite hadden verstaan. Ik dacht: 'Ja, laten we naar Tom Waits luisteren.' Ze zeggen: 'Waar heb je het in vredesnaam over?' Het is dus best verbazingwekkend om zijn evolutie te zien, net zoals zijn status in de muziekwereld."

In 'Primus, Over The Electric Grapevine' legt Claypool uit hoe dit nummer tot stand kwam. "Tommy The Cat, ik had een baspartij die ik erg leuk vond, een soort van als een vrachttrein klinkende baspartij. Ik herinner me dat ik die speelde voor een vrouw, met wie ik een beetje uitging, en ze zei: 'Oh mijn god, het klinkt als iets dat langzaam en laag bij de grond beweegt.' Dus ik begon er een beetje over na te denken en ik had dat hele 'Say baby'-gedoe in mijn hoofd: Say baby, do you wanna lay down with me? En ik dacht: 'Hoe kan ik dat zeggen?' Omdat ik nooit liedjes schreef over feesten of 'Wie is die sexy meid?' Dat is niet mijn ding. Maar ik vond het geweldig: 'Say baby, do you wanna lay down with me?' Hoe kan ik er iets van maken dat iets weerspiegelt wat ik ook zou doen en niet een liedje over alleen maar: 'Hey, let's fuck.' Dus ik dacht aan dit hele katerkarakter, en aan hem die deze zeer wellustige vos verleidde".

Primus speelt een deel van dit nummer in de film 'Bill And Ted's Bogus Journey' uit 1991 tijdens een battle of the bands-scène.

 

4 mei 2024
Laurens Leurs